29. listopadu 2019

Dinosaurs: Season 1-4

You'd think [it's for kids] because they're puppets, so the show seems to have a children's aesthetic. Yet the dialogue is sharp-edged, witty, and thematically skewed to adults. I'm telling you, this show works on two levels.


Season 1
1.01 The Mighty Megalosaurus - 1.02 The Mating Dance - 1.03 Hurling Day - 1.04 High Noon - 1.05 The Howling

zdroj: amazon.com
Když jsem před devíti lety psala původní recenzi, úplně jsem si nepředstavovala, že se k Dinosaurs ještě budu vracet, ale opravovala jsem teď odkazy ve starých příspěvcích a narazila na původní článek, který byl tak trapný, že jsem ho musela stáhnout. Smazat jsem to ale nechtěla a přepsat se to úplně nedalo, takže existovala jen jediná cesta.

Musím říct, že jsem si to znovu užívala. Mám ráda, když se vezmou podobné "historické" kulisy a přelije se do toho naše realita, často na tom krásně vylezou na povrch všechny nelogičnosti a podivnosti našeho světa. Dobromyslný tupec Earl (Stuart Pankin) mě baví víc než třeba Peter Griffin nebo Homer Simpson, Fran (Jessica Walter) a Charlene (Sally Struthers) zatím úplně nemají osobnost, Robbie (Jason Willinger) je překvapivě uvědomělý a Baby (Kevin Clash) je důvod, proč se k tomu pořád vracím, brilantní.

Z epizod musím vypíchnout The Mating Dance, překvapivě realistická epizoda; Hurling Day, protože přivedl do děje geniální babi Ethyl (Florence Stanley); a The Howling kvůli linii s Earlem a Royem (Sam McMurray), která byla fakt hezká. (Plus se mi líbí, že v realitě Dinosaurs mají krámy chlapi, nebudu lhát.)

Season 2
2.01 The Golden Child - 2.02 Family Challenge - 2.03 I Never Ate for My Father - 2.04 Charlene's Tale - 2.05 Endangered Species - 2.06 Employee of the Month - 2.07 When Food Goes Bad - 2.08 Career Opportunities - 2.09 Unmarried... with Children - 2.10 How to Pick Up Girls - 2.11 Switched at Birth - 2.12 Refrigerator Day - 2.13 What 'Sexual Harris' Meant - 2.14 Fran Live - 2.15 Power Erupts - 2.16 The Clip Show - 2.17 A New Leaf - 2.18 The Last Temptation of Ethyl - 2.19 Nuts to War: Part 1 - 2.20 Nuts to War: Part 2 - 2.21 And the Winner Is... - 2.22 Slave to Fashion - 2.23 Leader of the Pack - 2.24 WESAYSO Knows Best

Na Dinosaurs se mi fakt líbí ta hyperbola reality a dospělé vtípky (ne nutně sprosté, ale prostě takové odkazující spíš na realitu dospělého než dětského života), až se divím, že mě to bavilo jako děcko, protože teď z toho očividně dostávám víc než před devíti lety, natož tak v dětství. Druhá řada na scénu přivedla nechutného Spikea (Christopher Meloni), ze kterého jsem nadšená nebyla, ale vyvážili to Monicou (Suzie Plakson). A musím pochválit, jak se Robbie a Charlene kontinuálně vyvíjí, to někdy neumí ani "dospělácké" seriály.

Z epizod bych vypíchla The Golden Child kvůli scéně mezi Babym a Royem; Charlene's Tale, protože to mělo přesně to podobenství, o kterém mluvím; Endangered Species, protože to bylo překvapivě hluboké a aktuální; When Food Goes Bad, protože je to jedna z mála epizod, které jsem si pamatovala; Power Erupts, protože to byla opět překvapivě uvědomělá agitka; Nuts to War, protože to mělo úžasně epickou výpravu; a Slave to Fashion, protože Charlenina bunda měla nezapomenutelný hlas Tima Curryho.

Zvláštní pozornost bych ráda věnovala How to Pick Up Girls a What 'Sexual Harris' Meant, které obojí krásně ukazovalo, jak je misogynie ve své podstatě nelogická a groteskní, a že dokud ten problém nezačnou brát slušní chlapi vážně a nepřestanou se dívat jinam, když se to děje, nikdy se nikam nepohneme. Každý chlap, který si myslí, že se ho to netýká, by si měl představit, že se to děje jeho ženě nebo dceři, a pokud je s tím pořád ok, pak je součástí problému a ztrácí právo zvát se slušným.

Season 3
3.01 Nature Calls - 3.02 Baby Talk - 3.03 Network Genius - 3.04 The Discovery - 3.05 Little Boy Boo - 3.06 Germ Warfare - 3.07 Hungry for Love - 3.08 License to Parent - 3.09 Charlene's Flat World - 3.10 Wilderness Weekend - 3.11 The Son Also Rises - 3.12 Getting to Know You - 3.13 Green Card - 3.14 Out of the Frying Pan - 3.15 Steroids to Heaven - 3.16 Honey, I Miss the Kids - 3.17 Swamp Music - 3.18 Dirty Dancin' - 3.19 If I Were a Tree - 3.20 We Are Not Alone - 3.21 Charlene and Her Amazing Humans - 3.22 The Clip Show II

zdroj: amazon.com
Třetí řada podle mě docela šetřila na těch hlubších epizodách a přiznám se, že mě trochu mrzelo, že víc nepracovali s Monicou. Pořád jsem se ale dobře bavila a kromě trochu odlehčenějšího tónu jsem nezaznamenala žádný signifikantní propad v kvalitě.

Z epizod musím vypíchnout Nature Calls, protože Earl se šnorchlem; The Discovery, protože zcela očividně poukazovala na kolonizaci Ameriky; Little Boy Boo, protože I'm the Baby (Gotta Love Me); a Charlene's Flat World, protože konečně pořádně ukázali, že Charlene není jen totální bimbo, byť se to na začátku tak zdálo.

Dále se povedly The Son Also Rises, protože Robbieho reakce na dospělý život byla přesná; Green Card, protože to byla až děsivá analogie na rasismus, která je (díky migraci a vládám, které ji opakovaně démonizují a dělají z ní větší problém, než je, aby odvedly pozornost od své korupce,) pořád smutně aktuální; Steroids to Heaven, protože mě tam příjemně překvapil Spike; a If I Were a Tree, protože to bylo krásně poetické.

Dirty Dancin' mě napřed docela potěšilo, protože mi přišlo, že to adresuje nedostatečnou sexuální výchovu v USA, která aspoň dle internetu stále přetrvává, ale pak to ke konci zase nějak sklouzlo ke glorifikaci abstinence, protože se to před svatbou prostě nedělá, což mě trochu zklamalo. Na to, jak je ten seriál uvědomělý ohledně gender rolí a enviromentalismu, se tady moc nevytáhli.

Season 4
4.01 Monster Under the Bed - 4.02 Earl, Don't Be a Hero - 4.03 The Greatest Story Ever Sold - 4.04 Driving Miss Ethyl - 4.05 Earl's Big Jackpot - 4.06 The Terrible Twos - 4.07 Scent of a Reptile - 4.08 Earl & Pearl - 4.09 Life in the Faust Lane - 4.10 Variations on a Theme Park - 4.11 Working Girl - 4.12 Into the Woods - 4.13 Georgie Must Die - 4.14 Changing Nature

Čtvrtá řada měla o dost míň těch "přesahových" epizod, ale taky byla o dost kratší než předchozí dvě, takže se jim to nedá úplně vyčítat. Taky víceméně poztráceli spoustu vedlejších postav, ale ač jsem si všimla, nijak citelně mě to nepoznamenalo.

Z epizod bych vypíchla The Greatest Story Ever Sold, protože to byl takový pěkný úvod do nihilismu (a protože Tim Curry); Driving Miss Ethyl, protože ta epizoda prostě byla dobrá; The Terrible Twos, protože mi uvízla v paměti z minula; Life in the Faust Lane, protože Babyho Mission Impossible bylo boží (a protože Tim Curry!); a Working Girl, protože epizody zaměřené na Charlene mám prostě ráda.

Co se týče finále seriálu, Changing Nature je jedna z nejvíc WTF seriálových epizod vůbec. Dinosaurs se zabývalo environmentalismem po všechny čtyři řady, takže na tom nic překvapujícího nebylo, nicméně ukončit dětský seriál takhle drsně bylo podle mě silné kafe. Navíc v tom moc nevidím význam - pokud chtěli jít takhle na sílu, tak měli ukázat všechny ty nenápadné každodenní průsery, kterými si pod sebou podřezáváme větev, ne řetězec naprosto nesmyslných akcí, které si diváci bez ohledu na věk prostě nedají dohromady s reálnými problémy. Nevím, proč z toho na konci prostě nemohli udělat sen, který motivuje Earla k lepšímu chování, nebo něco podobného, co by dávalo aspoň trochu smysl a neukončilo seriál na tak hořké notě.

Celkově mě ale i po těch letech Dinosaurs překvapivě chytlo, sjela jsem to snad během týdne a většinou si to fakt užila - tomu se říká nesmrtelný seriál.
Daddy was put in charge of the world and didn't take a good care of it. And now it looks like there won't me much of the world left for you to live in. There is no place to move to. This is the only world we got. [But] I'm sure it will work out ok. After all, dinosaurs have been on this Earth for 150 million years.
And it's not like we're gonna just disappear.