23. listopadu 2019

Rupi Kaur: the sun and her flowers (2017)

“i am / made of water / of course i am emotional”

zdroj: amazon.com
Sbírku the sun and her flowers už jsem měla doma nějaký ten pátek, ale protože jsem ji kdo ví proč považovala za rozchodovou poezii, na kterou mám málokdy náladu, ležela dlouho netknutá. Teprve poslední dobou, kdy se důsledně snažím pročítat všechno, co jsem za poslední rok donesla domů, přišel její čas. Můj prvotní předpoklad nebyl správný, stejně jako milk and honey sbírka obsahuje básně na vícero témat.

Je členěná do pěti částí: wilting a falling jsou hlavně vztahové, rooting jsou o imigrantství a lásce k rodičům, rising jsou o lásce a blooming hlavně o identitě a o ženství. Co na tom nesmírně oceňuji, je to občasné splývání, které krásně ukazuje, že jednotlivé části nás jsou od sebe neoddělitelné, prolínají se a navzájem ovlivňují, a že osobitý hlas autorky je cítit z celé sbírky, ať už jde o jednu větu, vícero, delší báseň nebo nestrukturalizovaný text.

Taky jsem se až později dozvěděla, že si Rupi Kaur sbírku sama ilustrovala, za to smekám. Ilustrace jsou někdy až překvapivě jednoduché, ale většinou výmluvně doplňují nebo rozšiřují pocit z textu a tak to podle mě má být.
“how do i shake this envy
when i see you doing well
sister how do i love myself enough to know
your accomplishments are not my failures”

- we are not each other's competition