28. prosince 2019

Strange Magic (2015)

"This is a story about two kingdoms side by side, but worlds apart. All along the border magical flowers grew. Primroses bloom between light and shadow. They are used to make love potion.
Because after all everybody deserves to be loved."

zdroj: imdb.com
IMDb. Na Strange Magic jsem narazila (kde jinde než) na tumblru, kde je to titulováno jako film, u kterého se Disney tváří, že nikdy nevznikl. Animace se mi líbila, tak jsem do toho šla, až při závěrečných titulkách jsem zjistila, že je to dílko George Lucase (respektive zpracované z jeho příběhu), což mě příjemně překvapilo stejně jako celý film.

Hlavní postava, korunní princezna Marianne (Evan Rachel Wood), se mi ze začátku moc nezdála nejen povahově, ale i fyzicky, se sestrou Dawn (Meredith Anne Bull) byly totiž k nerozeznání. To se naštěstí ale rychle změnilo a Marianne mě začala bavit. Dawn už míň, ale aspoň mě nerozčilovala tak, jak jsem si napřed myslela, že bude. Roland (Sam Palladio) byl prakticky Krasoň s křídly, o to uspokojivější ale bylo finální vyklepnutí.

Nemůžu se rozhodnout, jestli pro mě byl největší hvězdou příběhu Bog King (Alan Cumming) nebo jeho matka Griselda (Maya Rudolph), každopádně Bog King na mě fungoval hodně. Napřed mě z jeho designu - podivného křížence vážky a můry, který netuším, jak se Griseldě povedl - trochu lechtal žaludek, ale nakonec se mi líbil se vším všudy. Velký podíl na tom měl výborný hlasový výkon Alana Cumminga, kterého miluju.

Nejlepší mimiku měl podle mě rozhodně Sunny (Elijah Kelley) a body jim rozhodně musím přičíst i za úžasně manickou Sugar Plum Fairy (Kristin Chenoweth), která byl nejspíš přímo šílená, když vzhledem k rozuzlení filmu vůbec nápoje lásky vyráběla. Já samozřejmě chápu to poselství, že každý si zaslouží lásku, ale pokud lektvar působí jen do té doby, dokud se daná bytost opravdově nezamiluje, nepřináší všem lásku, ale falešnou naději.

Prakticky jediné, s čím jsem měla problém, byla hudba. To, že je to karaoke muzikál, by mi nevadilo, jeden z mých nejoblíbenějších filmových muzikálů je karaoke muzikál a osobně si myslím, že správné využití populární hudby do příběhu, ke kterému původně nepatřila, ji může pozvednout a přidat jí další rozměr. Většina hudby v Strange Magic byla podle mě vybraná a zapracovaná dobře, ale sem tam mi to přišlo trochu křečovité (viz C'mon Marianne / Stronger (What Doesn't Kill You)) a drhlo to (viz Straight On, který podle mě sebral švunk jinak výborné scéně), což byla velká škoda. Aranže podle mě mohly být mnohem lepší.

Jinak si to podle mě ale rozhodně nezasloužilo hejty, které to schytalo od širokého publika; podle mě je to milá pohádka, která stojí za shlédnutí.