23. dubna 2020

Downton Abbey (2019)

"Are we right to keep Downton Abbey all going when the world it was built for is fading with every day that passes?"

zdroj: imdb.com
IMDb. Popravdě moc nevím, co mě to napadlo. Byla jsem celkem spokojená s tím, jak (a hlavně že) Downton Abbey skončilo a co vím, ke konci jsem seriál dojížděla spíš ze setrvačnosti, než že bych z toho pořád byla odvařená. Nedávno jsem ale jela Fellowesovo Belgravia, které se mi líbilo, a protože Mary (Michelle Dockery) je moje holka, řekla jsem si proč ne? Jako tečku.

A upřímně doufám, že to tečka bude. Takhle - ten film byl dobrý. Pocitově to byl spíš speciál než kinofilm a byla to klasická Downton Abbey zápletka, ale každý v ní měl něco svého a fungovala dobře pro panstvo i služebnictvo. Ke konci přišlo podle mě nevyhnutelné - Violet (Maggie Smith) oznámila, že umírá, a Mary mezi čtyřma očima pasovala na svou následovnici. Ačkoliv byla Mary vždycky moje nejoblíbenější postava, bez Violet to zkrátka nebude Downton Abbey a myslím, že přišla chvíle to napořád uložit ke spánku, aby nikdo z nás nemusel Violetinu smrt vidět. (Brečela jsem i tak? Rozhodně.)

Edith (Laura Carmichael) své zápletky jako obvykle využila ke kňourání místo postarání se sama o sebe - nevím, co jsem od ní čekala. Anna (Joanne Froggatt) vedla převrat, zatímco Bates (Brendan Coyle) jí jen přizvukoval, ale bylo vidět, že jsou spokojení jeden s druhým, a to bylo po všem, co jim seriál připravil, hrozně příjemné. Daisy (Sophie McShera) měla plnou pusu revoluce a pak padla do náruče cholerikovi, jehož neschopnost ovládat se opěvovala jako vášeň. Ach jo.

Tom (Allen Leech) zastavil atentát a začal randit s Lucy (Tuppence Middleton), což všichni včetně mě rádi viděli. Barrow (Robert James-Collier) měl linku, která ukázala, jak těžké je být Barrowem, a upřímně jsem s ním soucítila. Henry (Matthew Goode) se zastavil tak na pět minut a asi by mi nevadilo, kdyby se vůbec neobjevil, Mary byla docela realizovaná i bez něj.

Osobně bych se obešla bez toho kousku s princeznou Mary (Kate Phillips) - z mého pohledu to byla na těch pár minut, které dostala, až příliš hnutná zápletka, a při tom počtu postav, které Downton Abbey vždycky žonglovalo, film zbytečně zahustila. Navíc mi přišlo, že nesloužila k ničemu jinému, než aby se Tom zase předvedl, což už udělal s tím atentátníkem, vztahového poradce z něj dělat nemuseli. Zbytek postav všem jmenovaným jenom přicmrndával nebo mě nezajímali.

Pro fandy seriálu je to podle mě super rozloučení, ale na víc bych to neviděla. (A pochybuju, že to bylo jako víc zamýšleno.)