22. srpna 2020

Hustlers (2019)

"This whole country is a strip club. You got people tossing the money and people doing the dance."

zdroj: imdb.com
IMDb. Když jsem šla do Hustlers, čekala jsem něco jako Ocean's Eight a byla jsem příjemně překvapená, jak se to vyvinulo a jakou emocionální hloubku to mělo. Musím říct, že mě to vtáhlo, pobavilo a na konci i dojalo, prostě kompletní servis.

Dorothy (Constance Wu) šla od naivní začátečnice přes sebevědomou CFO až na někoho, komu se rozplynul sen a teď čelí tvrdé realitě a zahrála to naprosto skvěle, žrala jsem jí to i s navijákem. Jennifer Lopez (Ramona) odvedla neskutečný výkon - i ve chvíli, kdy Ramonu film (nebo Dorothy) vykreslil jako chladnou manipulátorku, pořád za tím vším byly emoce a bylo super. (A nechápu, jak se za dva měsíce naučila pole dance, ale smekám.) Obě hlavní dámy měly neskutečnou chemii, fakt působily jako kamarádky a jejich rozluka mi lámala srdce.

Keke Palmer (Mercedes) a Lili Reinhart (Annabelle) byly spíš komické pozadí než skutečné postavy, ale fungovaly velmi dobře a každá své postavě vtiskla osobitost, díky které člověk přesně věděl, na koho se dívá. Madeline Brewer (Dawn) hrála zase pěkného magora, ale bavilo mě ji sledovat. Julia Stiles (Elizabeth) mi přišla trochu dřevěná, ale taková mi přijde snad vždycky a jelikož byla Elizabeth jen dějový prostředek, dá se to odpustit. Hodně se mi líbila postava babičky Dorothy (Wai Ching Ho).

Film měl docela dost roliček pro slavné tváře, které ale překvapivě nevyčnívaly jako bolavý palec a nebyly tam víc, než vyžadoval příběh. Za všechny bych zmínila Lizzo (Lizzo) a Cardi B (Diamond), která do toho filmu vzhledem ke své minulosti zapadla jak prdel na hrnec.

Celý příběh byl nádherná ilustrace toho, že je chudoba začarovaný kruh a že nám kultura uctívání peněz a značek totálně překrucuje priority. Na postavách byla krásně vidět různá stádia racionalizace, kterým samy sobě obhajovaly, co dělají, a zároveň ta morální kocovina, kterou jim to způsobovalo.

Nesmírně jsem ocenila, že nikdo z těch chlapů nebyl nijak zvlášť démonizovaný ani se mezi nimi objevil žádný princ na bílém koni, protože realisticky, romantická láska je hrozně malou částí ženského života a je super, že se čím dál víc točí filmy, které to ukazují. Na koni jsem regulérně brečela; upřímně doufám, že k sobě Ramona a Dorothy zase najdou cestu a hlavně, že nic dalšího nevyprasí.

Prostě super film, který podle mě rozhodně stojí za shlédnutí.