12. srpna 2022

Lewis Carroll: Alice's Adventures in Wonderland (1865)

“Everything’s got a moral, if only you can find it.”

zdroj: knihydobrovsky.cz
Alice's Adventures in Wonderland je jeden z těch příběhů, na jehož přečtení jsem myslela už roky, ale (možná vlivem adaptací, z nichž žádná se mi dvakrát nelíbila, možná vlivem faktu, že nonsens není úplně moje kafe) dostala jsem se k tomu až ve chvíli, kdy mi do bylo doslova strčené pod nos jako jedna z přednahraných knížek ve čtečce.

Je to jedna z těch knížek, ke které nemám moc co říct. Nesmyslné to rozhodně je a je skoro až škoda, že se to na konci (trochu moc doslovně, ale je to dětská knížka) ukáže jako sen, protože prezentovat to jako realitu by byl fantastický mindfuck (což je ostatně důvod, proč většina adaptací dělá přesně to). Obrazy jsou postavené pestře a zajímavě, ale adaptace tu estetiku už vytěžily tak, že mi nebyla ničím vzácná.

Originální pro mě zůstal prakticky už jen Carrollův styl psaní, který byl krásně svěží a správně podbarvený humorem, a už jen za ten mi to stálo. Celkově je to ale knížka, kterou je podle mě nutné číst v dětském věku, aby to byla klasika i v dospělosti - něco jako Malý princ - ale možná jsem jenom příliš cynická. Na dvojku to každopádně nevidím.
“Would you tell me, please, which way I ought to go from here?”
“That depends a good deal on where you want to get to,” said the Cat.
“I don’t much care where – ” said Alice.
“Then it doesn’t matter which way to go,” said the Cat.
“ – so long as I get SOMEWHERE,” Alice added as an explanation.
“Oh, you’re sure to do that,” said the Cat, “if you only walk long enough.”