26. září 2008

Marie Antoinette (2006)

This, Madame, is Versailles.

zdroj: imdb.com
IMDb. Najde se někdo, kdo ví, o čem ten film byl? Kdo tu ptákovinu pochopil? Já vím, neměla bych říkat, že je něco ptákovina jen proto, že se mi to nelíbilo, ale vážně mi přišlo, že to nemá děj, smysl, žádnou gradaci, nijak zajímavé postavy, prostě nic.

Hned při začátku filmu jsem netušila, jestli to není omyl; titulky byly jak z Diskopříběhu. Hudba se filmem bohužel celá táhla v tomto duchu, což nemálo kazilo můj požitek, jako by už tak nebyl otřesný. První hodinu se řešil fakt, že budoucí královský pár spolu ještě nespal a tu druhou nic až do doby, kdy nám neukážou ani tu popravu a film končí stejně podivně a se stejnou hroznou hudbou, s jakou začal.

Kirsten Dunst (Marie Antoinette) je další člověk, u kterého jsem nikdy tak zcela nepochopila, co na něm všichni mají. V tomhle filmu byla mdlá a o ničem a vzhledem k tomu, že hrála hlavní postavu, to asi vypovídá o celé kvalitě filmu. Hrůza a děs. Zbytek obsazení na tom byl trochu líp, jako například Asia Argento (madam du Barry), Rose Byrne (vévodkyně de Polignac), nebo hříšně sexy Jamie Dornan (hrabě Axel Fersen). (EDIT 2012: Ten štěk pro dokonalého Toma Hardyho (Raumont) je úsměvná urážka.)

Snad jediné, co se mi na filmu líbilo, byly závěrečné dvě věty. Louis XVI (Jason Schwartzman): „Are you admiring your lime avenue?“ - Marie Antoinette: „I‘m just saying goodbye.“ Nikdy víc!