21. listopadu 2008

In Bruges (2008)

Ken, I grew up in Dublin. I love Dublin. If I grew up on a farm, and was retarded, Bruges might impress me but I didn't, so it doesn't.

zdroj: imdb.com
IMDb. Shoot first. Sightsee later. Po skončení filmu jsem seděla, koukala na titulky a mysl mi přišlo jen 'holy shit', což se celkově nijak moc nepere s celým rázem filmu. Opravdu teď lituju, že jsem na to do toho kina nešla místo špačkování, že to hrají jen jeden večer. Na plátně to muselo mít ještě větší grády.

Kde začít? Dokud jsem neviděla A Home at the End of the World a In Bruges, moc jsem Colinovi Farrellovi (Ray) nevěřila. Teď si ho ale vážím, je skvělý herec. To, co předvedl tady, jak vykreslil Raye; tak uvěřitelného, vlastně malého kluka, ustrašeného... tím, že tvůrci úplně nevykreslil, co Raye dovedlo ke Kenovi (Brendan Gleeson) a hlavně Harrymu (Ralph Fiennes) a ukázali jen ten klíčový okamžik, který ho dostal do městečka Bruggy, působil tak nějak... já nevím, nedosažitelně? Jako by tam byl jen proto, aby si z té jeho podivné nevinosti a fungujícího svědomí vzal Ken příklad.

Od začátku filmu jsem tak nějak věděla, že někdo zemře. Napadlo mě, že to bude Ken, ale nenapadlo mě, že tímto stylem, tak... natolikrát? Stále mi není záhadou, jak vlastně ten pád přežil, ale čert to vem. Nebylo to podstatné. Harryho zásady byly naprosto zcestné a on byl naprosto vyšinutý, což se není čemu divit. Ralphovi šel tento typ postav vždycky nejlépe. To, co udělal Harry na konci... zase, tušila jsem, nebo hádala, že k tomu dojde, ale takto... Oh my.

Jimmy (Jordan Prentice) byl někdo, kdo tam byl vyloženě jen mimochodem, dějově důležitý, přestože byl vlastně významný hlavně po své smrti. Co se týče Marie (Thekla Reuten), ta tam byla také dost důležitá a to proto, že ukázala, že i dokonce Harry má nějaké hranice, i když jsou vlastně celkově podivné. Ta paralela se střelbou na konci a vraždou kněze (Ciarán Hinds), která Raye do Brugg dostala... z té až mrazí. A když jsem se tak nějak dívala na konec filmu, přemýšlela jsem nad tím, co vlastně bude pro Raye lepší. Umřít (jak jsem si myslela někdy v půlce filmu), nebo přežít (k čemuž mě přivedl jeho rodící se vztah s Chloe (Clémence Poésy))? Tuhle věc nechali tvůrci zcela jen nám k posouzení a rozhodnutí se. Řekli nám jen, že Ray už nechce umřít.

Co řeklo vaše svědomí vám? Rozhodně znovu a znovu. Jsem si téměř jistá, že pokaždé v tom něco objevím. Prostě dokonalé.