26. května 2009

The Reader (2008)

I was fifteen. I was coming home from school. I was feeling ill. And a woman helped me.

zdroj: imdb.com
IMDb. Proč já si tohle dělám? Proč já se na takový filmy dívám? Aha, už vím: Ralph Fiennes. Ale stejně... Bez tak hlavně kvůli němu jsem si způsobila i Schindler's List. I když ne, že bych si ten film dost necenila... The Reader je někde hodně blízko k výše zmíněnému, velice blízko.

Když jsem do tohoto filmu šla, věděla jsem jen velmi zhruba, o čem film je - vlastně skoro vůbec. Měla jsem za to, že to bude něco v souvislosti s poválečným režimem, ani jsem nevěděla, že se to odehrává v Německu. Byla jsem trochu vyjukaná, když se proces vracel k dozorkyním v Auschwitzu a WWII. Záběry z koncentračního tábora mi znovu poslaly tělem mrazení, vzpomněla jsem si na Osvětim. (Ani nevím, kde to bylo točeno, nebo jestli to nebyly jen kulisy.)

Film nastolil dvě hlediska a já popravdě nevěděla, na jakou stranu se připojit. Jestli Hanně (Kate Winslet) přiznat, že byla dotlačená okolnostmi a těžkou dobou a jako takové jí odpustit, nebo ji nenávidět za to, čím byla a kým byla bez ohledu na okolnosti, prostě z principu? Kate Winslet byla děsivě přesvědčivá, naprosto dokonalá a hrozně krásná. (Toho Oscara si zasloužila.) I když vím, že všechno v té době mělo dvě strany, až při The Reader a díky jejímu výkonu jsem nad tím musela přemýšlet. Je hrozný, kam ji hrdost a stud zahnaly. A nenáviděla jsem všechny ty ostatní obviněné, bez ohledu na ty 'jejich' okolnosti, bylo mi z nich špatně. Člověk by měl umět nést svou vinu a ten trest.

Ralpha Fiennese (starší Michael Berg) tam bylo málo a vůbec nedostal tolik prostoru, který by uměl využít, ale i tak zahladil tomu filmu hrany, které by se mohly objevit, kdyby na jeho post dosadili někoho nekompetentního. Představitel mladého Michaela, David Kross, rozhodně taky neudělal ostudu, byl skvělý. Představa, jak jedna aféra poměrně silného jedince, jako byl Michael, poznamenala na celý život... Snad možná je čas zachránit vztah s dcerou a tím se vyléčit... držím Michaelovi palce.

Přemýšlím, že kouknu po soundtracku, ale stejně asi dopadne jako ten od Schindler's List - nebudu mít odvahu si ho pořádně poslechnout. Ačkoliv to na mě nemělo tak silný vliv, pořád je to hodně podobné... A jeden z těch filmů, které jsou sice skvělé, ale asi stačilo jednou. Moc citlivé téma. Ke knížce se snad ale dokopu.