27. května 2009

The Tudors: Season 3

| Season 1 & 2 | Season 3 | Season 4 |
_______


3.01 Civil Unrest - 3.02 The Northern Uprising - 3.03 Dissension and Punishment - 3.04 The Death of a Queen - 3.05 Problems in the Reformation - 3.06 Search for a New Queen - 3.07 Protestant Anne of Cleves - 3.08 The Undoing of Cromwell

zdroj: imdb.com
Že je tam nějaká Lady Misseldon (Charlotte Salt) by mi ani tak nevadilo jako fakt, že ve druhém díle cituje Wyattovu báseň pro Anne Boleyn ("Noli me tangere! You can't touch me, for Caesar's I am.") - nevím, co je to napadlo, neměla si tu věc brát vůbec do pusy. Rozhořčilo mě to, abyste věděli. Ohledně Anne of Cleves (Joss Stone), nepřijde mi vůbec ošklivá. Nemá sice tu důstojnou krásu, která dělala Katherine of Aragorn (Maria Doyle Kennedy), ani tu dráždivou smyslnost, která tvořila Anne Boleyn (Natalie Dormer), a ani tu laskavou roztomilost, kterou se pyšnila Jane Seymour (ale až ta v podání Annabelle Wallis), ale má něco do sebe. Že z ní Henry (Jonathan Rhys Meyers) není odvázaný, to je o vkusu, že ano, a že je z ní nešťastný v ložnici, to naprosto chápu - komu by taky lítala guma od spodků přes pokoj radostí, když má v posteli takovou mrtvolku. Celkově ale dopadla pořád ještě dobře - rozhodně lépe, než její jmenovkyně z Boleynovic rodu, nebo ponížená Katherine.

Co se týče Catherine Howard (Tamzin Merchant), jsem jí znechucená. Chápu, že je z části ještě děcko (o rok mladší než já - děsivé), ale přijde mi taková sprostá - myslím, že ji plně vystihuje slovní spojení 'malá čubka'. Ta nemá vůbec nic - ani trochu z toho, co jsem přisoudila prvním třem manželkám, ani to 'něco', co jsem chválila u Anne of Cleves. (Dokonce ani hezká mi nepřijde a to rozhodně nejsem ten typ, co by oceňoval obecně uznávané krásky jako krásky jen proto, že to lidi říkají.) Doufám, že se s ní nebudou piplat dlouho a pěkně rychle jí ušmiknou hlavičku. Zalíbila se mi ale budoucí 'Bloody Mary' (Sarah Bolger), její charakter se docela hezky rozvíjel a bylo mi jí až líto, když se zamilovala a Henry jí to zatrhl. Jsem zvědavá, jestli další sérii skutečně dostane prostor, nebo seriál bude pokrývat jen vládu (nebo spíš postel) Henryho.

Dissension and Punishment byl opravdu řežba, obsahující pár scén, které jsem skutečně nepotřebovala vidět a myslím, že nebudu potřebovat znovu, nikdy. The Death of a Queen byl taky dost surový a doplněn poněkud pathetic Henrym oplakávajícím Jane, která zaklepala bačkorama potěšující rychlostí. (Stejně se mi nelíbila.) V pátém nám truchlící Henry otevřeně souložil, co považuji za důležité sdělit, protože tam takhle explicitní scéna dlouho nebyla, kam se na krále hrabe jednookej (Alan van Sprang).

Od začátku jsem věděla, že ve finále přijde nějaká smrt - první řadu ukončila sebevražda Wolseyho (Sam Neill), druhou poprava Anne Boleyn, třetí pro změnu poprava, tentokráte Thomase Cromwella (James Frain). Ta postava se mi nikdy nelíbila, což ale neznamená, že oceňuji, jak zemřel. Že mu k tomu někdo pomohl, to jsem i čekala. Že to byl Suffolk (Henry Cavill) a Seymour (Max Brown) - toho taky nemám ráda - s tím jsem se taky smířila. S tím nameteným katem to ale přehnali, takovou smrt si Cromwell zase nezasloužil. Jednooký Bryan tím v mých očích ale nijak neklesl - nemá kam. Ta postava se mi nelíbila od začátku, je to jednoznačný hajzlík a nemá to něco do sebe, díky čemu mám tyhle typy ráda. Pryč s ním, prosím.

Celkově byla série fajn, ale nebavilo mě to tolik, jako první dvě. Možná mi tam chyběla Anne Boleyn, kterou jsem si prostě zamilovala (hlavně krásnou tvářičku Natalie Dormer), možná slaďák Thomas More. Hudba, naproti tomu, měla stejnou kvalitu, občas byla to nejlepší, co na těch dílech bylo, mohl by vyjít soundtrack. Uvidíme, jak si povede čtvrtá série - na Jane Seymour jsem se nedívala optimisticky, ale pořád byla ta unylá květinka lepší, než tahle malá rajda - to nejsou moc dobré vyhlídky do další série. Ještě, že na JRM a Henryho Cavilla se pořád hezky kouká.