4. června 2009

Bernard and Doris (2006)

Some of the following is based on fact. Some of it is not.

zdroj: imdb.com
IMDb. Film to byl moc zajímavý, ale nezaujal mě tak, jak jsem očekávala. Popis praví, že je to film o vztahu multimilionářky Doris (Susan Sarandon) s jejím homosexuálním komorníkem Bernardem (Ralph Fiennes), kterému po své smrti odkázala velkou část svého jmění. To je tak celkově všechno.

Nevím, jestli jsem se na film nedokázala soustředit, ale prostě mě nijak nedonutil, abych v Bernardovi viděla víc než to, co je zřejmé - spokojila jsem se s tím, že jsem pochopila, že pohnutkou k Bernardově výběru práce a jeho lásce k Doris byl fakt, že ona, její životní styl, to bylo něco, co on vždycky chtěl být. Jistěže v tom bylo víc, ale nechtělo se mi to hledat.

Film byl natočený dost reálně, pokud můžu říct, a bez přikrášlování, aspoň mi to tak přišlo. Ralph Fiennes byl opět skvělý, ale uznávám, že vidět ho zmalovaného, ověšeného šperky, sem tam s mimikou, kterou ve větším množství přisuzují obvyklé stupidní představě homosexuála, a s úchylným copanem byla docela zkouška mé loajality k němu. Susan Sarandon nemám tak nějak s čím porovnávat, nikdy jsem ji příliš nesledovala, ale moc se mi líbila. Oba dva hráli prostě lidi s chováním odpovídajícím jejich okolí a psychickému rozpoložení, které na nich bylo vidět.

Tak nějak nevím, co si odnést - film to byl natočen dobře, i když mě některé pasáže nudily, a celkově měl silný příběh a zápletku, ale znovu se na něj asi nepodívám, na to se mi dost nelíbil. Ale potěšila narážka na A Dangerous Man: Lawrence After Arabia (je i v traileru), což byla jedna z prvních Ralphových rolí.