15. září 2010

Iron Man 2 (2010)

Contrary to popular belief, I know exactly what I'm doing...

zdroj: imdb.com
IMDb. Film, na který jsem se po shlédnutí jedničky tak těšila, jsem nakonec shlédla až teď, a bylo to dobře. Díky tomu jsem si nevšimla, že Rhodey vyměnil herce (Terrencee Howarda nahradil Don Cheadle), a kdybych to věděla při sledování, jen by mi to zbytečně vadilo.

Líbilo se mi, že druhý film v podstatě navázal hned tam, kde ten první skončil - konec byla moje oblíbená část prvního filmu. Tony Stark (Robert Downey Jr.) se vrátil stejně "cocky" a "smug", jako jsem ho milovala, a dokonale to rozbalil od první minuty. Druhý Rhodey byl stejně dobrý, jako ten první, Pepper (Gwyneth Paltrow) opět nezklamala (její slovní přestřelky s Tonym mě zabíjely), i když se mi zdálo, že dostala o něco míň prostoru. Ivan (Mickey Rourke) byl sice výborný, ale dost plochý záporák, Hammer (Sam Rockwell) bavil (ne sice tak jako Captain Hammer, ale co už), a Natalie/Natasha (Scarlett Johansson) překvapila, podle prom jsem očekávala, že to bude záporačka.

V podstatě jsem si to užila. Nemělo to to kouzlo, příběh, novotu, gradaci, ani geniální závěr, jako první díl, ale vzhledem k tomu, že jsem jedničku viděla jednou a přede dvěma roky, neměla jsem tendence tolik srovnávat a filmu to dost pomohlo.

Robert Downey Jr. zase dokázal, že krom komerční show, jakou Iron Man se vší úctou k němu je, umí dodat i reálný podtext; Gwyneth Paltrow zase, že má stejně jako její herecký partner neuvěřitelné schopnosti udělat svou postavu plastickou. Don Cheadle převzal štafetu po Terrenci Howardovi se ctí, Scarlett Johansson si u mě pomohla tím způsobem, že už mi není protivná, a Mickey Rourke mě posadil na zadek tím způsobem, že jsem nepoznala, že je to on. No a Paul Bettany (Jarvis) a Samuel L. Jackson (Nick Fury) už podruhé dokonale doplnili sestavu.

Zvláštní ocenění posílám Johnovi Slatterymu, který se jako Stark starší objevil jen z pásky, a zase mě bavil. Kolem a kolem výborná věc - ne tak výborná, jako jednička, ale pořád lepší, než podobné filmy stejného žánru. Zaručeně pobaví.