16. září 2010

Sherlock Holmes (2009)

My mind rebels at stagnation! Give me problems! Give me work!

zdroj: imdb.com
IMDb. Další film, na který jsem se těšila, a který jsem úspěšně v kině zazdila a podívala se až teď. Tady je aspoň důkaz, že pokud se na něco nepodívám hned, neznamená to, že jsem lhala, když jsem říkala, jak se těším. Jsem jen divná.

Sherlocka Holmese jsem vždycky přecházela - knížky úplně (Doyle mi nikdy moc neseděl, Ztracený svět jsem odložila v třetině knihy) a co jsem viděla úryvky z jednotlivých adaptací, přišel mi jako nehorázný suchar, busybody (mám to slovo prostě ráda) a všeználek, takové nemusím. Už podle prom a traileru jsem věděla, že tohle bude úplně něco jiného, a těšila se na to. Chápu, že zaryté fanoušky Holmese to možná vytočilo (asi tak jako mě pouhé ukázky a proma k filmu Dorian Gray, na kterého se prostě NEPODÍVÁM), ale já si to užila.

Smála jsem se opravdu od začátku do konce. Bavila mě celá zápletka, bavily mě postavy, a hlavně a nejvíc interakce mezi Holmesem (Robert Downey Jr.) a Watsonem (Jude Law) - ti dva dohromady byli nejlepší tah, který Guy Ritchie ohledně toho filmu udělal. Ačkoliv i tady byl Sherlock všeználek, jeho dynamická a nesnesitelná "smug" povaha to zaobalila tak, že to bylo celkově buďto "love him hate him", a nedalo se to rozdělit na jednotlivé nepříjemné povahové rysy.

Robert Downey Jr. předvedl jako Sherlock podobnou charakterovou jízdu, jakou má rezervovanou jen pro Tonyho Starka. Jak jsem psala výš, co předváděli s Judeem, jak do sebe zapadli jak sedinka a nočníček, bylo jako smršť, která mě strhla s sebou. Jude Law byl stejně vynikající a na obou bylo patrné, že si to vyloženě užívají. Kdo mě překvapil byla představitelka Rachel McAdams (Irene Adler), kterou jsem předtím viděla jen jako tupoučkou blondýnu v Mean Girls a tak mě překvapilo, že je schopná zahrát i něco jiného. Naopak představitelka druhé ženské postavy, Watsonovy snoubenky Mary, Kelly Reilly, se mi nelíbila ani trochu. Byla podivně kamenná, strnulá, jevila se protivně a nějak mi celkově k Watsonovi neseděla.

Filmovým objevem se pro mě stává Mark Strong (lord Blackwood), který by podle svého výkonu mohl z fleku hrát Hitlera, a který byl sakra přesvědčivý, a hlavně sám o sobě dost výrazný a charismatický, aby udržel krok s hlavními hrdiny. Prostě, výborná jízda od začátku do konce s výborným obsazením, výborně udělaná, a vyghradovaná. Žádný hluboký film, ale na relax naprosto ideální věc.