14. září 2010

Solomon Kane (2009)

One devil for another seems like folly.

zdroj: imdb.com
IMDb. Musím říct, že podle traileru jsem čekala, že to bude horší. Jakože taková drobátko hovadinka. Byla jsem ovšem příjemně překvapená a docela jsem litovala, že jsem do toho kina nakonec nešla.

Příběh je dobře postavený, dává smysl a nenudí ani přesto, že je drobátko předvídatelný; je zkrátka cheesy tím správným způsobem a divák (já) si užívá každou minutu. Postava hlavního hrdiny je k pomilování napsaná akorát, aby k tomu dokonale pasovala, a taky pasuje. Solomon byl hothothothothothot zlý a herecky naprosto dokonale zvládnutý (Jak jinak?).

Konec mě trochu zklamal a působil tam jako nepříliš logický výsledek autorovy nutnosti happy endu za každou cenu. Krom toho konce byly poněkud přepálené efekty (hlavně závěrečný ďábel, zbytečné), pár scén mi přišlo taktéž spíš úsměvných, než napínavých, a to z čistě technické stránky. Například scéna s křižováním by byl dokonale mrazivý moment, kdyby ho aspoň ukřižovali, jak se opravdu křižovalo, za zápěstí, a přišli na trochu kreativnější, reálnější (A to píšu i přesto, že jde o fantasy film!) způsob, jak ho z toho kříže sundat. (A třeba mu i roztrhli košili... No dobře, už mlčím...)

JAMES PUREFOY (Solomon Kane) BYL HOT! (Ano, správně, od začátku jsem to chtěla napsat.) Uznávám, že kdyby pořád nestrašil s tím dlouhým pláštěm, byl pořádně vidět ten zadek v kožených gaťkách, a že se taky mohl oholit o něco dřív, ale i tak byl hotovnější, než jsem podle traileru a prvních prom doufala. Rachel Hurd-Wood (Meredith) byla taktéž výborná, i když dostala málo prostoru a zoufale plochou roli, a překvapila mě tam přítomnost Maxe von Sydowa jako Solomonova tatíka. Pak jsem si všimla charakteristického obličeje Petea Postlethwaitea jako Meredithina otce (a to hlavně proto, že mi šíleně připomínal Spejbla) a Alice Krige jako Meredithiny matky. No a samozřejmě nemůžu nezmínit Marka Vašuta v miniroličce žoldáka.

Kolem a kolem, není to žádný zázrak, ale dá se na to dívat, dá se u toho i relaxovat, a když se to nebere nijak vážně, rozhodně se to dá i zopakovat. A, samozřejmě nezapomínejme na jedno zásadní plus - James Purefoy je prostě BŮH.