22. prosince 2010

Lie to me*: Season 1 & 2

| Season 1 & 2 | Season 3 |
_______

*The following story is fictional and does not depict any actual person of event.


Season 1
1.01 Pilot - 1.02 Moral Waiver - 1.03 A Perfect Score - 1.04 Love Always - 1.05 Unchained - 1.06 Do No Harm - 1.07 The Best Policy - 1.08 Depraved Heart - 1.09 Life Is Priceless - 1.10 Better Half - 1.11 Undercover - 1.12 Blinded - 1.13 Sacrifice

zdroj: imdb.com
Kdybych věděla, že Cal Lightman (Tim Roth) je "class A pain in the ass" (dalšími čestnými členy jsou například Gregory House a Patrick Jane), podívala bych se na to mnohem dřív. Pro takové postavy, přátelský, zajímavý tým a dobré zápletky mám slabost. První série mi tohle nabídla ve všech třinácti epizodách vrchovatě.

Hodně se mi líbily epizody Moral Waiver, Do No Harm, která byla zajímavá i z hlediska postav - Gillian Foster (Kelli Williams) a Eli Loker (Brendan Hines) se tam ukázali v trochu jiném světle. Hodně dobré byli ještě Depraved Heart, jednak kvůli zápletce a druhak kvůli Calovi, a Blinded, kterou mi NĚKDO tak přechválil, že jsem v konečném důsledku byla trošičku zklamaná, nicméně výborný Cal, výborná Gillian, a výborní všichni. Epizoda mě navíc potěšila postavou Bena Reynoldse (Mekhi Phifer), který se mi hodně líbil a jsem moc ráda, že se přidal k základní sestavě, i když mě trochu mrzí, že tím vzali The Lightman Group takový ten punc lidí, co se vrtají ve lžích, ale nestojí za nimi žádný law enforcement. Doufám, že to seriálu v budoucnu nevezme atmosféru.

Lie to me* má zatím velkou výhodu v tom, že se pyšní týmem podle mě výborně napsaných a zahraných charakterů. Jak jsem psala váš, Cal Lightman je prostě můj "typan", Dr. Foster se mi hodně zalíbila (hlavně svou garderóbou) svým vztahem ke Calovi (a ano, trochu Callian ve mně je), Loker se mi zpočátku nelíbil, ale během série jsem si k němu našla cestu, hlavně, když ukázal, že není tak fér a čestný, jak se nám američtí scénáristé snaží namluvit, že hlavní hrdinové prostě jsou. Koho mám ale tak ráda, jako Lightmana, možná ještě víc, je Calova protégé Ria Torres (Monica Raymund), která je výborně napsaná, výborně zahraná, s Calem má zvláštní, nevystihnutelný vztah (který je někdy pretty hot), a prostě se mi hrozně moc líbí. Z recurring jsem byla potěšená postavou Zoe Landau (Jennifer "Flashdance" Beals) a překvapená žádnou známou tváří, co se týče epizodek.

Prostě, první sezóna Lie to me* je nabušená od jedničky do třináctky, a těším se na druhou! (BTW, tenhle seriál má jednu z nejlepších znělek evah!)

Season 2
2.01 The Core of It - 2.02 Truth or Consequences - 2.03 Control Factor - 2.04 Honey - 2.05 Grievous Bodily Harm - 2.06 Lack of Candor - 2.07 Black Friday - 2.08 Secret Santa - 2.09 Fold Equity - 2.10 Tractor Man - 2.11 Beat the Devil - 2.12 Sweet Sixteen - 2.13 The Whole Truth - 2.14 React to Contact - 2.15 Teacher and Pupils - 2.16 Delinquent - 2.17 Bullet Bump - 2.18 Headlock - 2.19 Pied Piper - 2.20 Exposed - 2.21 Darkness and Light - 2.22 Black and White

zdroj: imdb.com
Druhá sezóna odstartovala stejným tempem, jako ta první. Reynolds zapadl do týmu perfektně a nezměnil dynamiku show, za což jsem hodně vděčná. Rychle se u mě zařadil ke Calovi a Rie, výborná postava. Co mě ale zklamalo bylo naprosté vytracení chemie mezi Torres a Ligtmanem, prostě bum a nic, jako by se tvůrci najednou rozhodli, že Callian je sázka na jistotu, a že trochu Torres/Loker neuškodí. (Uškodilo, mě to nebaví.) Co mě na ně dál hodně mrzí, že naprosté potracení linie s Dupreem... Dupree (Sean Patrick Thomas) je těžce zraněn, nadělá se kvůli tomu fuss, Calovi to umožní dát Rie filosofické kázání, a v další sérii ani zmínka, jak to s ním dopadlo? WTF? Tady někdo lemplí... Po závěru finále mám trochu strach, že Reynolds dopadne jako Dupree. Jsem taky ráda, že se dalo víc prostoru (i když pořád štěky) Gillian a Rie, Cal pořád dokolečka mě nudí a původně nejlepší díly s temným Calem začínají být dost ohrané.

Z epizod mě hodně zaujalo The Core of It (mí lajkí multiple personalities, i když už jsem to viděla zpracované lépe), Control Factor (výborná komická stránka dílu - kamery a Emily priceless), Lack of Candor (Reynolds!), Fold Equity (Viva Las Vegas!), Beat the Devil (pro mě nejlepší epizoda evah, hlavně díky skvělému výkonu Jasona Dohringa, na kterou mě trochu mrzí, jak rychle z toho vybruslili, zase přes long con... Martin Walker mohl být pro Lightmana mnohem silnějším protivníkem, kdyby se toho nebáli), The Whole Truth (Cal + Zoe + soudní síň = made of win! Also, go Clara (Melissa George)!). Vůbec první polovina byla skvělá, dál už to bylo trochu slabší, trochu moc intenzivní a komplikované, trochu moc Cal - což je škoda, protože mají tým nabušený super charaktery a Calova hra se trochu opotřebovává.

Z hostů patří na první místo rozhodně Jason Dohring, u kterého tiše doufám, že by mohl svou roli zopakovat, dále se objevili John Carroll Lynch (Reed, Truth or Consequences), James Marsters (Jay Pollack, Truth or Consequences), James Frain (McClellan, Grievous Bodily Harm), Alicia Coppola (Amber Patinelli, The Final Nail), Felicia Day (Angela, Tractor Man), Richard Burgi (Charles Brooks, Bullet Bump), Erick Avari (Kozell, Pied Piper) a Carmen Argenziano.

Kolem a kolem, první půlka druhé řady stejně dobrá, jako první řada, a to i přesto, že už jsem věděla co čekat a Calovu hru znala. Ale druhá se jim drobátko zadýchala. Jsem ráda, že třetí sezóna bude mít jen 13 dílů, a pokud (snad) bude další, doufám, že u té šťastné 13 zůstanou.