18. ledna 2011

The Jane Austen Book Club (2007)

All Jane Austen, all the time. It's the perfect antidote to life.

zdroj: imdb.com
IMDb. O tomto filmu jsem dlouho věděla, ale dlouho přehlížela. Konečně po absolvování předmětu Ladies in Literature, kde paní doktorka tento film vychválila až do nebes, jsem se konečně podívala a rozhodně jsem toho nelitovala. Pro milovníky Jane Austen je tenhle film přesně to pravé - jak se ne nadarmo říká, Jane je prostě nesmrtelná.

Čekala jsem tak trochu, že půjde o šest příběhů a každý bude situovaný jako jeden z románů, ale spletla jsem se a bylo to dobře. Tím, že z každého příběhu byly vybrané jen kousky, které zapadaly do současné situace, jen fragmenty, ve kterých se hrdinky a hrdinové našli, to bylo originální, své, ne jen převedení příběhu, který funguje, do současnosti (i když v tomhle ohledu existují hodně povedené věci, jako Cruel Intentions etc.). Bavila jsem se, bavila dobře, prožívala to a hrozně pohodově mě to naladilo.

Nakonec je to jen další romantický film, ale pracuje s výborným nápadem, který dotáhne až dokonce, a vyhýbá se stereotypům romantických filmů. Přiznám se, že nejradši jsem měla Prudie, ale bude to hlavně tím, že miluju Emily Blunt, která byla naprosto dokonalá. Hodně mě bavila postava Bernadette (Kathy Baker), která na konci dost překvapí i tím, že je kus, a naprosto jsem si užívala Sylvii a to díky Amy Brenneman, která ji výborně zahrála a pro kterou mám slabost od těch pár dílů Judging Amy, co jsem viděla. Jocelyn (Maria Bello) se na začátku jevila jako pěkný freak, ale pak jsem to překonala, i když jsem měla pocit, že má obdivuhodně dlouhé vedení. Allegra (Maggie Grace) byla příjemné oživení a trochu mi připomínala Danielu Ruah, a Grigga (Hugh Dancy) nešlo nemilovat už jen proto, že se pochlapil a přečetl celou Austen.

Dále mě překvapili Jimmy Smits (Daniel) a Marc Blucas (Dean), měla jsem je zafixované v jiných rolích. Ačkoli někomu, kdo neviděl minimálně filmy podle knížek, to nic neřekne, kolem a kolem skvělé obsazení, super film, a... What woud Jane do? (Mimochodem, brala bych tu Griggovu bichli se všemi šesti romány, mňam.)