20. února 2011

Emma (1996) (TV)

She thinks she has nothing to learn...

zdroj: imdb.com
IMDb. Ačkoliv jsem byla naprosto, nadmíru spokojená se stejně starou verzí pro stříbrná plátna (protože Gwyneth Paltrow, Jeremy Northam a Alan Cumming), nechala jsem se přesvědčit k této verzi. Přiznávám, byla jsem zklamaná, a ačkoli bývám zaujatá, tento případ to není.

Kate Beckinsale byla dobrá Emma; tady bych zřejmě hlasovala pro Gwyneth Paltrow čistě proto, že ji mám jako herečku radši, jinak nemám co vytknout. Mark Strong dostal od scénáristů naservírovaného pana Knightleyho poněkud cholerického, přísnějšího a tvrdého. Ačkoli například "badly done, Emma" scéna díky tomu měla mnohem větší náboj, chyběla mu ona věčně pobavená, klidná a stoická podlinka, díky které jsem ho při čtení dosadila hned za pana Darcyho, a kterou kinoverze tak skvěle vystihla (a Jeremy Northam bezvadně zahrál). Mark Strong ano, pan Knightley ani moc ne.

Největším zklamáním pro mě ale byl - a troufám si říct, že kdyby tohle znailovali, všechno ostatní už jim odpustím a tahle verze pro mě bude stejně dobrá, jako kinoverze - byl pan Elton. Co to bylo? Jane Austen si při psaní na téhle postavičce dala patrně záležet hned po dvou hlavních hrdinech nejvíc, a Alan Cumming v té roli přímo koncertoval. Dominic Rowan byl totálně mimo, absolutně tu část zabil, a když padl pan Elton, padla i polovina děje. Poměrně zklamáním byla i slečna Bates (Prunella Scales) a celá její linie po urážce, a Harriet Smith (Samantha Morton) - Toni Collette byla prostě výraznější.

Frank Churchill (Raymond Coulthard) a Jane Fairfax (vždy skvělá Olivia Williams) byli ale zahraní a napsaní skvěle, ačkoli vztah mezi Frankem a Emmou mi v této verzi tak úplně nesedl, a u Franka bych preferovala kinoverzi zase jen proto, že jej tam hrál Ívn McGregor. Jak jsem ale řekla, Olivia Williams byla stejně dobrá, jako Polly Walker. Do tého skupiny přiřadím i Lucy Robinson jako paní Elton, byla taktéž výborná, mezi ní a Juliet Stevenson je to opět nerozhodně.

Zvyklá na ono "řekli si ano a žili happily ever after", byla jsem trochu překvapená, že se film táhl i po té líbačce u fontány, přišlo mi to tak trochu navíc, jakmile Emma a Knightley zpravili pana Woodhouse o svém rozhodnutí. (Ale zloději slepic na konci byli dobří.) Takže obsazení - ale jo, převední postav - 60%, chemie mezi postavami nic moc (hlavně mezi Emmou a Knightleym to trochu dřelo), atmosféra výborná, lehký, hravá, Emmoidní - to všechno ano, ale kinoverze vede o hodný kus. Uvidíme, co na to 2009 verze.