19. května 2011

Australia (2008)

Just because it is, doesn't mean it should be.

zdroj: imdb.com
IMDb. Vzhledem k tomu, že Baz Luhrmann má natáčet novou verzi The Great Gatsby, rozhodla jsem se podívat na něco víc, než jen Moulin Rouge!. Austalii jsem vybrala díky oskarové nominaci na kostýmy, která byla vcelku zasloužená, a Nicole Kidman.

Musím přiznat, že jsem z toho filmu dost rozpačitá. Přijde mi, jako by si ukousl příliš velké sousto, moc dlouhý časový úsek, příliš mnoho příběhů nacpaných na jednu hromadu. Napřed je tu celá ta roztomilá a vtipná zápletka s tím, jak lady Sarah Ashley (Nicole Kidman) přijede do Austrálie, hádá se s Droverem (Hugh Jackman), kterého nakonec musí požádat o pomoc, spolu cestují skrz intriky a vedou stádo, objeví se nějaká dojemná smrt vedlejší postavy, a pak je tam onen šťastný konec, kdy si Drover všechno rozmyslí, zlíbá Mrs. Boss v děšti, zaprší, zazelená se a všichni žijí šťastně až do smrti... A tady je ten problém.

Normálně by totiž (trochu průměrná) zápletka končila, ale na to trochu nešikovně navazuje další relativně průměrná o tom, jak se Mrs. Boss a Drover pohádají, vypukne válka, všichni si o sobě navzájem myslí, jak jsou mrtví, a všichni umírají a všude jsou Japonci a všechno je to hrozně těžké, smutné a dojemné. Na konci mi hrozně chyběla odlehčenost začátku, ta lovestory mezi Droverem a Sarah, která mohla být epická, ale víceméně nebyla. Líbil se mi moc příběh Nullaha (Brandon Walters), jeho rodina, pověsti, to učení, cesta... To bylo super, jen ty okolnosti kolem mohly být trochu jiné. No ale komu by neukápla slza nad dokonale dojemným happyendem? (Mně ne, popravdě, pořád tam všichni buleli, tak jsem na just nebrečela. OK, možná trochu...)

Z herců jsem si dále všimla Davida Wenhama (Fletcher) a Jaceka Komana (Ivan). A musím vypíchnout naprosto úžasné užití Over the Rainbow, miluji na té písničce (a na The Wizard of Oz) naprosto všechno. Pokud bych to měla shrnout, znovu se na to asi nepodívám (dvě a tři čtvrtě hodiny byly prostě moc), čekala jsem trochu víc (nebo míň, to záleží). A ohledně nové verze The Great Gatsby pořád nejsem klidná.