10. června 2011

The X Files: Fight the Future (1998)

If we fail to anticipate the unforeseen or expect the unexpected in a universe of infinite possibilities, we may find ourselves at the mercy of anyone or anything that cannot be programmed, categorized or easily referenced.

zdroj: www.imdb.com
IMDb. Myslím, že co se týče "prvního filmu", mám naprosto ideální pozici - viděla jsem ho kdysi jako TXF totálně nezasažená a teď v kontextu, po pěti řadách seriálu, na které navazuje. Musím přiznat, že ačkoli si první shlédnutí moc nepamatuji, mám pocit, že tehdy se mi líbil víc. Po zvyku krátkých epizod (protože i ty two- a three-partery jsou prostě postavené jinak, než celek) se mi to sem tam přišlo trochu zdlouhavé, pár věcí tudíž zbytečných.

Ale vcelku, když jsem to v hlavě probírala znovu, to zase tak nevadilo. Bylo tam všechno, co tam být mělo - Mulder (David Duchovny), Scully (Gillian Anderson), Skinner (Mitch Pileggi), The Lone Gunmen (Dean Haglund, Bruce Harwood, Tom Braidwood), Cigarette-Smoking Man (William B. Davis), Well-Manicured Man (John Neville) - pro lidi, co TXF sledují, a spousta omáčky navíc pro ty, co TXF neznají, která se pro ty, co znají, dá v pohodě přejít.

V podstatě jediné, kdy mě to praštilo do očí, byla ona slavná chodbová scéna, kde se Mulder a Scully SKORO políbí. Tak nějak jsem si zvykla, že vztah těch dvou se objede beze slov a všechny tyhle věci, které v tom filmu prostě musely být řečeny, protože si je někdo bez znalosti posledních pěti let jejich vztahu nedomyslí, mi přišly hodně navíc. Nicméně, ten blooper, kde se "Mulder" a "Scully" skutečně políbí, to vynahradil. EPIC.

Kolem a kolem, byly to The X Files, bylo to sladké, napjaté, mytologické, a je to naprosto schopné stát samo o sobě a potěšit i neznalce seriálu. Prostě, z určitého pohledu je to geniální film.