7. srpna 2011

Jane Eyre (2011)

You would rather drive me to madness than break some mere human law.

zdroj: imdb.com
IMDb. Upřímně jsem se bála nové verze, protože navždy považuji mini-sérii z roku 2006 za nejlepší, ale byla jsem příjemně překvapená jak správně pochmurnou atmosférou, tak obsazením, tak hereckými výkony, a celkově převedením příběhu.

Myslím, že všechno podstatné tam zůstalo (i když mi chyběla scéna s cikánkou a St. Johnova zamilovanost, kterou není ochoten přiznat). Další silná odchylka byla, že Jane St. Johna požádá, aby mohla být sestrou Riversů, přitom v knížce je jejich příbuzná - napřed mi to vadilo, pak jsem si uvědomila, že takhle to bylo míň "telenovelovský".

Obsazení bylo výborné - Mia Wasikowska (a je to, jsem zamilovaná) byla jako Jane správně "plain" a tomu "skřítkovi" taky odpovídala, Michael Fassbender byl lepší Rochester, než jsem vůbec mohla doufat, zahrál ho se ctí (a Fassbender v breeches? so hot!). S Miou měli super chemii. Madam Judi Dench (Mrs. Fairfax) ani zklamat nemohla, Jamie Bell (St John Rivers) zvládl tuto verzi St Johna moc dobře. Taky mě potěšily Holliday Grainger a Tamzin Merchant v miniroličkách sester Riversových.

Ze začátku mě trochu zaskočilo, že film začíná chronologicky za půlkou, a ty flashbacky mě vyděsily, ale bylo to přehledně udělané, dalo se v tom vyznat a hezky to zapadlo do sebe. Takže myslím, že tahle verze se se ctí vyrovnala té mé favorizované (moc dalších jsem neviděla) na dvou hodinách, připomněla mi, že jsem to skoro zapomněla a měla bych si to přečíst znovu, a dokázala, že jsem se zase jednou do toho příběhu totálně zamilovala. Zkrátka bez ztráty kytičky.