11. srpna 2011

Pride and Prejudice (1995)

The more I see of the world, the less inclined I am to think well of it.


Episode 1 - Episode 2 - Episode 3 - Episode 4 - Episode 5 - Episode 6

zdroj: imdb.com
IMDb. Vzhledem k tomu, že už nemám problém s Colinem Firthem, miluju Pride & Prejudice a nedávno jsem koukala na Lost in Austen, muselo dojít i na tuhle verzi. Dlouho mě od ní odrazovalo, jak je pro všechny Firth "jediným pravým Darcym", ale nakonec jsem to překonala a docela chápu, proč ten názor převládá. Nesdílím ho (mně se prostě víc líbí Matthew Macfadyen, s tím nic neudělám), ale chápu.

Je pravda, že tahle verze je asi nejpřesnější. (I přes ty malé vsuvky, jako Darcy v jezeře, které v knížce nejsou. Ale jsou hot.) Dost tomu napomáhá, že má hodin šest, místo jedné a půl, jako je tomu u filmů, ale užívala jsem si to stejně, jako samotnou knížku, kterou jsem dostala chuť přečíst si znovu.

Jennifer Ehle je přímo perfektní Lizzy a Susannah Harker (která vypadá jako z nějakého středověkého obrazu) perfektní Jane (i když Rosamund Pike je krásnější). Tahle verze měla rozhodně nejlepší Lydii (Julia Sawalha) a Bingleyho (Crispin Bonham-Carter), ačkoli i tomu šlape Simon Woods silně na paty. Nicméně David Bamber byl naprosto nepřekonatelný Collins.

S rodiči Bennety jsem nemohla být spokojenější a Georgiana Darcy (Emilia Fox) byla skvěle vybraná. Prostě, tahle verze nemá vůči knížce jedinou chybičku, bavila mě a sjela jsem ji skoro najednou. Zbytek je čistě o osobních preferencích.