12. srpna 2011

American Psycho (2000)

I guess I'm a pretty sick guy.

zdroj: imdb.com
IMDb. American Psycho bych si zařadila do kolonky "považováno za legendu, ale mně to nic neříkalo", stejně jako Basic Instinct. Většinu filmu jsem nevěděla, co si zápletce myslet, až v polovině jsem pochopila, že tam zápletka už dávno běží, a na konci mě silně rozladilo, jak nejasný je na celkem střízlivě podaný celkový děj.

Prostě, film mi to přišel nanejvýš podivný a zase se mi ani tak moc nelíbil, abych pravdu řekla. Ale vzhledem k tomu, že autorem knižní předlohy je člověk, který napsal i The Rules of Attraction, z jejichž filmové verze mám špatné spaní ještě teď a to jsem to viděla roky zpátky, není se čemu divit.

Nicméně, co mě ve filmu opravdu zaujalo, byl výkon Christiana Balea (Patrick Bateman), který je skutečně obdivuhodný, děsivý a vůbec, je mi z něj dokonale na zvracení. Mimoto tam má perfektní tělo. Potěšily taky Reese Witherspoon (Evelyn), i když to byl jen takový štěk, i krásná Chloë Sevigny (Jean), u které jsem ráda, že byla ušetřena. Překvapilo mě, že role Willema Dafoea (Kimball) vyšuměla tak nějak do prázdna, přišlo mi to jako signifikantní díra ve scénáři.

Nemůžu říct, že by pro mě American Psycho bylo vyloženě zklamáním, protože jsem nic moc nečekala, ale vidět jsem to ani nepotřebovala. Zvlášť spojit si to s Psycho není nejlepší nápad.