29. září 2011

Wide Sargasso Sea (2006)

They tell me I am in England but I don't believe them. We lost our way to England. I fell asleep and when I woke we were in colder waters... We had crossed the wide Sargasso Sea but we changed course and lost our way.

zdroj: imdb.com
IMDb. Wide Sargasso Sea jsem si chtěla přečíst od chvíle, co jsem na něj byla upozorněna, ale takto jsem se k příběhu dostala mnohem dřív. A musím říct, že mě opravdu ohromil. Fakt, že Charlotte Brontë sama tuto zápletku nevyužila byl přímo pozvánkou a příběh, jak mi byl předložen v tomto filmu, se mi tedy hodně, hodně líbil.

Edward Rochester (Rafe Spall) vysvětluje, proč ho mám o tolik radši, než pány od Austen, a myslím, že pan Rochester na něj skvěle navazuje. Antoinette Cosway (Rebecca Hall), později okradená o rozum, lásku, a dokonce i přejmenovaná na Berthu Mason, aby co nejvíc zapadla do světa, do kterého nepatřila, byl charakter, se kterým prostě není možné nesoucítit, a absolutně mění pohled na tu šílenou ženštinu, která zapálila Rochesterovi postel.

Atmosféra Jamajky, to všeobecné bzučení, šepot, a náznak šílenství, byla naprosto dokonale sugestivně vytvořená a skoro bych chtěla z fleku začít číst. Prostě, film jako takový mě hodně uspokojil - není to Jane Eyre, a upřímně je lepší nad tím zase moc nepřemýšlet, protože ve vší té své smůle měla Jane jedno velké štěstí, které dělá Antoinette o něco sympatičtější - Edward Rochester ji miloval. Antoinette ne, a tak skončila jednou v noci na hořících hradbách Thornfieldu.