1. října 2011

The Golden Bowl (2000)

One must bear many things for love.

zdroj: imdb.com
IMDb. Je spousta důvodů, proč být nevěrný, a dobrá polovina z nich je minimálně pochopitelná, pokud ne rovnou schvalována. The Golden Bowl je o jednom takovém případu nevěry, který nespadá ani do jedné z těch kategorií - a to díky okolnostem, za kterých byla prováděna.

Zkrachovalý princ Amerigo (Jeremy Northam) si vezme bohatou Maggie (Kate Beckinsale), protože se mu to hodí. Do cesty se mu ale pořád plete bývalá milenka a Maggiina přítelkyně Charlotte (Uma Thurman), která se nechce Ameriga vzdát, a aby mu mohla být stále na blízku, vezme si Maggiina otce Adama (Nick Nolte). A tak ona z lásky, on protože může, obnoví minulý románek. Jenže ani Adam, ani Maggie nejsou blbí, a ačkoli se oba milenci řídí radou doktora Plzáka, pravda nakonec vyplave díky zlaté misce a úslužnému prodavači najevo.

Na celém příběhu je nejvíc fascinující, že ačkoli všichni ví o všem, jediní dva, kteří celou řeč řeší verbálně, jsou Maggie a Amerigo. Zbytek se vyřeší beze slov. A ke konci mi bylo Charlotte až líto - její milenec si uvědomí, že vlastně miluje svou ženu, ona si uvědomí, že nikdy nechtěla být ženou svého manžela, ale už je příliš pozdě. A zazvonil zvonec...

Film se pyšní slušným obsazením, které (krom těch výše) ještě doplňuje vždy skvostná Anjelica Huston (Fanny). Příběh je fajn, jen mi přišlo, že vzhledem k tomu, že se děj dá odhadnout dopředu, všechno až moc natahovali. Na relax ale super. (A knižní předlohu si přečtu, už jenom proto, že je to Henry James.)