9. října 2011

The Proposition (1998)

I don't know why it had to happen in this way. It just did.

zdroj: imdb.com
IMDb. Ani nevím, jestli to byl mladý Neil Patrick Harris, nebo anglický heterosexuální nepedofilní katolický kněz Kennetha Branagha, co mě k tomu filmu přitáhlo, nicméně nebyla jsem schopná odolat. Kupodivu se z toho místo očekávané slaďárny vyvinulo docela slušné drama - aneb nikdy neočekávejte, že víte, o čem to bude, a už vůbec nečtěte text distributora, protože u tohoto filmu je drobátko mimo.

Premisa je celkem jednoduchá - Arthur (William Hurt) a Eleanor (Madeleine Stowe) chtějí mimčo, ale Arthur střílí jenom slepé, takže si na pomoc přizvou mladíka Rogera (Neil Patrick Harris), který se do toho ale moc položí, výsledného produktu se nechce vzdát a skončí na prkně. V ten moment se do celé věci zaplete otec Michael (Kenneth Branagh), který se nechce zbavit představy, že Arthur Rogerovi na to prkno pomohl - a to i přesto, že je jeho vlastním synovcem - a do toho se ještě začne (až moc) kamarádit s Eleanor. A pak se do toho začne montovat šíblá "hospodyně" Syril (Blythe Danner)...

Film má celkem příjemné tempo, skvělé herecké obsazení a ačkoli je na nakonec jen o těch vztazích a velkých řečech o lásce, víře a smrti, docela to stojí za to vidět. Jediná věc, co mi moc neseděla, bylo chronologické uspořádání - fakt, proč teda Michael celý ten příběh vlastně vyprávěl, jaksi vymizel v momentě, když se to na konci nevrátilo do "přítomnosti". Ale jinak fajn.