26. prosince 2011

The Man Who Wasn't There (2001)

Looking at something changes it.

zdroj: imdb.com
IMDb. Bratři Coeni jsou jedni z těch, ke kterým se pořád vracím, i když se mi ne všechno líbí. The Man Who Wasn't There byl první z těch vážnějších filmů, co se mi líbil, a to tak, že hodně. Líbila se mi výprava, kostýmy a aranže - ta stylizace by mi pravděpodobně sama o sobě stačila ke štěstí, ale nebylo to třeba, fungovalo to dohromady skvěle.

U Billyho Boba Thorntona (Ed) si nejsem jistá, jestli jsem ho kdy viděla někde jinde, než u Coenů a v Love Actually, ale možná je to dobře, protože mě dost příjemně překvapil. Scarlett Johansson (Birdy) tady vypadala krásně jednoduše a měla jednu z těch nečitelných, obyčejných rolí, ve kterých se mi hodně líbí. Obligatorní Frances McDormand (Doris) byla jako vždycky výborná a u Tonyho Shalhouba (Riedenschneider) jsem se musela dvakrát podívat, jestli je to skutečně on, otřásl mým světem.

Zápletka mě udržela ve střehu, měla skvělé vyvrcholení a držela pohromadě - krom těch ufounů, které jsem, přiznám se, zase tak moc nepochopila, tam nebylo nic navíc, všechno tam patřilo a zapadalo. Prostě, opravdu povedený kousek, škoda jen, že v porovnání s Coenovic jinými filmy tak zapadlý, rozhodně stojí za shlédnutí.