9. ledna 2012

Low Winter Sun (2006)

Who would you kill for?

zdroj: imdb.com
IMDb. Jak to pěkně podal jeden článek, na který jsem narazila náhodou, "crime movies don’t get much darker than Low Winter Sun." Myslím, že to perfektně vystihuje celou, královsky temnou atmosféru filmu. Je škoda, že o televizních filmech toho není slyšet víc a televizní filmy z ostrovů se k nám zřídkakdy dostanou (hlavně, že ty televizní příšernosti z USA jsou na všech programech), tohle je opravdu podařený kousek.

Zápletka je celkem triviální, což je jedno, protože v ní kouzlo toho filmu není. Je ve výborně podchycené atmosféře zločinu a charakterové studii lidí, kteří ten zločin spáchali, aniž by k tomu měli přímo sklony. Proto rozhodně musím pochválit Marka Stronga (Frank Agnew) a Briana McCardieho (Joe Geddes), kteří to vystřihli prostě dokonale. (Jen té Markově skotské angličtině jsem moc nevěřila.)

Zbytek obsazení pro mě byla - krom Burna Gormana (Kenny Morton) - velká neznámá, ale líbila se mi Neve McIntosh (Dani) i její postava. Prostě, film je dobře mrazivý, napínavý, sem tam se tam navzdory tématu našla i nějaká ta hláška ("If Shep here prods me with that fucking thing one more time, I'm gonna shove it up his arse and turn him into a lollipop.") a celkově to stojí za to. Palec nahoru. Oba. Všechny čtyři.