18. září 2012

Perception: Season 1

| Season 1 | Season 2 | Season 3 |
_______

Reality is a figment of your imagination.


1.01 Perception - 1.02 Faces - 1.03 86'd - 1.04 Cipher - 1.05 Messenger - 1.06 Lovesick - 1.07 Nemesis - 1.08 Kilimanjaro - 1.09 Shadow (Part 1) - 1.10 Light (Part 2)

zdroj: imdb.com
Oblíbené epizody: Perception, 86'd, Lovesick, Shadow (Part 1), Light (Part 2)

Postavy: Vzhledem k tomu, že mě k seriálu přivedlo hlavně obsazení, tak jsem na pozorování postav kladla dost velký význam. Daniel Pierce (Eric McCormack) je skvěle napsaná a vyvážená postava. Měla jsem trochu strach, že bude z části vykrádat doktora House a z části Patricka Janea, ale aspoň pro mě se Daniel ukázal jako vlastní a skvělá postava. Laney Boggs Kate Moretti (Rachael Leigh Cook) mě dostala hned na začátku jednak proto, že mám roky slabost pro jeji představitelku, a taky proto, že je mi hrozně sympatická její povaha a jednání s Danielem. (Also, I ship it!) Překvapil mě Max Lewicki (Arjay Smith), který se zpočátku jevil jako spíš takový ten 'comic relief', ale význam jeho postavy stoupal a ukázal se jako skvělý a podstatný. U Natalie Vincent (Kelly Rowan) nastal pravý opak. Ze začátku se zdála jako velmi důležitá, ale její důležitost klesala tak, že bych se bez ní do další sezóny klidně obešla.

Co se tak zhruba asi dělo? Perception je jeden z těch typických amerických procedurals, kde se do vyšetřování vražd a dalších "sexy" zločinů motá někdo, kdo tam nemá co dělat, v tomhle to není žádná novinka. Navíc si myslím, že je to celé docela zahnané do krajnosti tím, že ten, kdo se motá do vyšetřování, je vědec zkoumající neurony, a nepřichází na nic, na co by na jeho místě nepřišel soudní psycholog. (Ale na druhou stranu, když se můžou do vyšetřování plést spisovatelé a prudiči s pozorovatelským talentem, tak proč ne vědec, že.) Případy byly opravdu zajímavé i celkem průmerné, ale nenudila jsem se u žádného dílu, což je plus. Nejvíc jsem se rochnila v dílech zhruba od druhé poloviny, kde jsem už znala postavy a scénář začal využívat jejich slabosti a přednosti. Mám prostě slabost pro případy, do kterých jsou zapletené samy hlavní postavy. Jak jsem psala výše - přestože koncept není nic nového pod sluncem, obsazení a dobře napsané epizody z toho dělají dobrý odpočinkový seriál.

Ze známých tváří se objevili Colin Cunningham (Gerard Permut, Perception), Neal McDonough (Fredrick James Dafoe, Cipher), John M. Jackson (Vincent, Lovesick), Steven Culp (John F. Kennedy, Shadow (Part 1)) a Freddy Rodríguez (Wesley Sumter, Shadow (Part 1) a Light (Part 2)).

Finále: Poslední dvojdíl začal celkem průměrně, ale rychle nabral obrat. Sice jsem ke konci první části nevěděla, jestli být naštvaná, že ta nejzajímavější část byla halucinace, nebo cítit úlevu, že se nekoná žádná hafo drsná konspirace, nicméně na další část jsem se těšila neuvěřitelně. A ani ta mě nezklamala, možná byla ještě lepší, protože představa, že je teď "Natalie" skutečná a s novým charakterem vnáší do děje nový element. Dost mě to navnadilo na další sezónu.