6. září 2012

Vexed: Series 1 & 2


Series 1
1.01 Episode One - 1.02 Episode Two - 1.03 Episode Three

zdroj: imdb.com
Hned po prvních dvou minutách prvního dílu je jasné, že pokud nemáte rádi černý - a tím myslím černý jako uhlí, popřípadě jako ta díra, ve které se ocitnu, pokud si nějakým zázrakem do hlavy nenaliju fonetiku - humor a dva neuvěřitelné cyniky, kteří se rozhodně neslučují s představou silných a hrdinných strážců zákona a kteří si tak nějak zvládají rozumět, ačkoli by se jindy sami sobě vyhnuli obloukem, tak to radši vypněte.

Pokud ano, seznamte se s Kate Bishop (Lucy Punch) a Jackem Armstrongem (Toby Stephens), u kterých byste rozhodně nechtěli, aby vyšetřovali vraždu vašeho blízkého, dělali vám ochranku, nebo vás nedejbože zachraňovali při únosu. Zůstává záhadou, jak jsou Britové sakra schopní nacpat do každého padesátiminutového dílu celé osobní drama obou hlavních hrdinů, obětí, vrahů a ještě to udělat tak, že se jim smějete, podstatou je, že to dokázali.

Ty tři (ano, bohužel jen tři díly) Vexed jsou nabušené od začátku do konce a to nejen hereckým výkonem skvělé Lucy Punch (kdo by čekal, že to Hattie z Ella Enchanted v sobě má) a Mr. Rochestera Tobyho Stephense. Skvěle jim sekundují technik Naz Omar (Ronny Jhutti) a barman Tony (Roger Griffiths), who's just messing with you. Akorát bez Kateina manžela, otravného Dana (Rory Kinnear), bych se rozhodně obešla.

Jestli se chcete pobavit, Vexed je rozhodně way to go. Já se málem počůrala.

Series 2
2.01 Episode One - 2.02 Episode Two - 2.03 Episode Three - 2.04 Episode Four - 2.05 Episode Five - 2.06 Episode Six

zdroj: imdb.com
Když jsem víc než rok zpátky poprvé koukala na Vexed, byla jsem zdrcená, že jsou jen tři epizody. Když jsem nedávno náhodou zjistila, že běží druhá řada, málem jsem se počůrala radostí. A pak jsem si všimla změn v obsazení a postavách a hořce jsem zaplakala. Že se nevrátil otravný Dan (Rory Kinnear), to by mi ani tak nevadilo, ale když jsem zjistila, že v druhé řadě není ani Kate (Lucy Punch), málem mě to zabilo.

O to víc jsem trpěla, že nám nikdo ani nevysvětlil, co se s Kate stalo, proč odešla, jestli byla jen převelená nebo co. Sice se o ní na konci prvního dílu trochu mluví, ale nestačilo to. Požaduji víc informací! (Které ale nejspíš už nikdy nedostanu. Tak dál...) Kate by mi nechyběla tak hrozně, kdyby byla mezi Jackem (Toby Stephens) a Georginou (Miranda Raison) aspoň nějaká chemie nebo jakákoli vazba.

Navíc se mi nelíbilo, jak byli z Georginy všichni odvaření, zatímco Kate pěkně podusili, než ji vzali mezi sebe. Dokonce ani Tony (Roger Griffiths) jí nedal do těla, he wasn't messing with her. Tím mi ji na začátku trochu zprotivili - že z ní udělali slečnu dokonalou - a i když jsem si na ni zvykla a bylo to lepší, prořád prostě byla jak z jiného světa. Jakousi souhru mezi jí a Jackem jsem začala cítit až v předposledním díle.

Z druhé řady jsem byla sem tam trochu rozpačitá - spousta trapných situací v první řadě byla udělaná tak, že se tomu dalo smát, ale přiznávám se, že tentokrát jsem některé scény i přetáčela, bylo mi z nich stydno. Navíc mi tam chyběl ten černý humor, kterým se pro mě první řada stala nezapomenutelnou. I tak měla ale druhá řada světlé momenty, například zpívající Jack v prvním díle, Jack a Tony v posilovně ve třetím díle, a celkově nejlepší díl byl podle mě čtvrtý. Měl dobrý případ a výborný díl humoru (a navíc, jak jsem psala víc, Jack a Georgina mi k sobě konečně sedli).

Stejně jako v první řadě mě bavil forenzní technik Naz (Ronny Jhutti) a potěšil Nick Dunning jako Peter Dixon, Georginin otec. Třetí řadu bych ale ani nepotřebovala, takže jsem ráda, že je ticho po pěšině.