17. června 2013

The Borgias: Season 3

| Season 1 | Season 2 | Season 3 |
_______

Hell bent.


3.01 The Face of Death - 3.02 The Purge - 3.03 Siblings - 3.04 The Banquet of Chestnuts - 3.05 The Wolf and the Lamb - 3.06 Relics - 3.07 Lucrezia's Gambit - 3.08 Tears of Blood - 3.09 The Gunpowder Plot - 3.10 The Prince

zdroj: imdb.com
S The Borgias mám takový zvláštní vztah. Když začne nová řada, běžně se mi vůbec nechce začít dívat, ale jak to jednou udělám, jedu díl za dílem a nemůžu se dočkat dalších. To byl případ i třetí řady, u které se celkem záhy vědělo, že možná bude poslední. A to skutečně je; Showtime se rozhodlo The Borgias neobnovit a neplánovaně tak udělalo z finále sezóny finále celého seriálu, které bylo aspoň pro mě jako takové nedostačující. Neil Jordan možná řekl, že měl pocit, že je to finále seriálu, protože všechno, co z Borgiů dělalo rodinu, zemřelo, ale já jsem ten pocit rozhodně neměla. Jo, a ten film, který by to uzavřel, taky nebude - rozhodně ne z produkce Showtime.

Vztah Lucrezie (Holliday Grainger) a Cesareho (François Arnaud) byl vždycky na hranici incestu, takže proč do toho nepraštit přímo. Ačkoliv se mi toto normálně příčí, tak nějak mi to ani nevadilo - asi jsem byla od začátku seriálu smířená s tím, že to nastane. Jak Vanozza (Joanne Whalley) tak Giulia (Lotte Verbeek) byly tuto sezónu velmi upozaděné. Kromě Lucrezie hrála prim Caterina Sforza (Gina McKee), za což jsem ale byla ráda, protože byla prostě brilantní a všechno týkající se její linie bylo dokonalé. Zmínila jsem se, že Lucrezia byla taky hodně v popředí, a bylo to skvělé. Její intriky a politikaření byly super a Holliday Grainger se v té roli vlka v rouše beránčím rozhodně vyžívala, byla lahodná. I Micheletto (Sean Harris) měl letos skvělé linie a potěšilo mě, že jeho uzavřeli. Bylo to docela překvapivé - nemyslela jsem si, že Cesareho kdy opustí.

Jak jsem psala výš, The Prince prostě nebylo finále seriálu. Cesare a Rodrigo (Jeremy Irons) se sice tak nějak usmířili, ale zůstal tam ten pocit, že se při nejbližší příležitosti hodí pod navzájem přes palubu. Lucrezia přišla o manžela Alfonsa (Sebastian De Souza) - jejich vztah mě mátl - poznamenala, že teď už je jen Borgia, a poslední záběr zabírá ji od manželovy krve ležící vedle jeho mrtvoly a Cesareho, který se tam s ní muchluje. Takhle si poslední záběr seriálu skutečně nepředstavuji. Nic se nevyřešilo - Rodrigo a Caterina si zjevně mají co říct, plány celé rodiny jsou teď docela temné...

Skutečně mě mrzí, že nebude ani ten hloupý televizní film, který by to uzavřel tak, jak si seriál zaslouží. Opravdu by se mi líbil Jordanův původní vymyšlený "totálně biblický" konec: "The Pope dying and no one willing to hear his confession. When they finally find a confessor and the Pope starts to repent his sins, the confessor interrupts him, saying, ‘I’m sorry, it’s too late, you’re already dead and burning in hell.’" (x) No nebylo by to krásné? RIP.