29. prosince 2013

Downton Abbey: Series 4

| Series 1 & 2 | Series 3 | Series 4 | Series 5 | Series 6 |
_______


4.01 Episode One - 4.02 Episode Two - 4.3 Episode Three - 4.04 Episode Four - 4.05 Episode Five - 4.06 Episode Six - 4.07 Episode Seven - 4.08 Episode Eight - 4.09 The London Season

zdroj: imdb.com
Po A Journey to the Highlands jsem věděla, že Downton Abbey už nikdy nebude stejné, a jak se mi to rozkládalo v hlavě, přestávala jsem na čtvrtou sezónu těšit. Matthew (Dan Stevens) byl mrtvý, otravná a hloupá Rose (Lily James) přibyla mezi stálé postavy a tak nějak jsem v to neměla žádnou důvěru. Na začátku jsem ale byla příjemně překvapená. I když jsem se stále ještě nesmířila s Matthewovou smrtí, Michelle Dockery (Lady Mary) tím dostala skvělý materiál. Bavilo mě pozorovat její vztah se synem a její hledání sama sebe. Jen kdyby po ní nemetali ty penisy a nechali ji být, byla bych šťastnější. To fakt každá ženská nutně potřebuje chlapa? Ugh.

Tradičně jsem milovala Violet (Maggie Smith) a jásala pokaždé, když byla na scéně. Zalíbila se mi konečně i Isobel (Penelope Wilton) - její hledání sama sebe po smrti syna a vztah s Violet byly skvělé dějové linie. Absolutně jsem se zamilovala do Bransona (Allen Leech), ani nevím, jak se to stalo, a jeho bromance s Mary byla světlým bodem celé řady. Absolutně mě ale sundali se zápletkou s Annou (Joanne Froggatt), něco tak drsného jsem nečekala ani omylem. A mrzelo mě, že to vyšlo zrovna na Annu, člověk by řekl, že si toho vytrpěla už dost. Nicméně Joanne Froggatt to dalo skvělý materiál k hraní a za to jsem vděčná, byla brilantní.

Trochu mě zklamala linie Edith (Laura Carmichael) a Michaela (Charles Edwards). Všechno bylo fajn až do té doby, kdy Michael pláchl, Edith zjistila, že je těhotná (což byl asi ten nejtrapnější plot twist vůbec) a vrátila se ke kňourání a skučení. Nejhorší bylo, že se její zápletka ani pořádně neuzavřela - neviděli jsme pořádně reakci babi, neřekla to otci (Hugh Bonneville), jak plánovala, nepořešili prostě nic, ale opět jsme museli vidět záchvat kňučení nad něčím, co si zavinila sama. V té době už se fakt o antikoncepci dost vědělo.

O místo o nejstupidnější zápletku se perou Ivy (Cara Theobold), Daisy (Sophie McShera) a Alfred (Matt Milne), to bylo na kopanec. V těsném závěsu je cokoliv, co se týkalo Rose, ale tam jsem nejhůř zvládala tu její zamilovanost do Jacka Rosse (Gary Carr). Měli příležitost pořádně ukázat postoje Britů k černochům v roce 1922, ale místo to využili k tomu, aby nám ukázali, jak nevyzrálá, praštěná a otravná Rose je a pak to celé zahráli do autu. To se opravdu nepovedlo.

Poslední díl snad ani nebyl finále. Nic se pořádně nevyřešilo a když, rozhodně to působilo dojmem, že se to může znovu otevřít, pokud budou chtít. Žádné pořádné rozuzlení ničeho a samá zadní vrátka. Všechno si nechali až do Christmas Special 2013, který stál za starou belu. Nepochopila jsem zařazení a fakt, že Edith už porodila, nic se neuzavřelo, byla to hrozná nuda. Jediné, co bavilo, byly Isobel a Violet na jednom místě, ale ani toho moc nebylo. Celkově zklamání.