11. února 2012

Downton Abbey: Series 1 & 2

| Series 1 & 2 | Series 3 | Series 4 | Series 5 | Series 6 |
_______


Series 1
1.01 Episode One - 1.02 Episode Two - 1.3 Episode Three - 1.04 Episode Four - 1.05 Episode Five - 1.06 Episode Six - 1.07 Episode Seven

zdroj: imdb.com
Nádherné anglické panství, intriky, první světová a period drama - dřív, nebo později mě to prostě zaujmout muselo. Konečně jsem měla čas začít to sledovat a jsem naprosto nadšená. Není tam snad postava, kterou bych nemilovala (ok, jistěže je, ale ty postavy byly napsané, abych je neměla ráda, takže jako můžu), krásně to plyne, epizoda za epizodou je skvěle vývážená.

Moje nejoblíbenější postavy jsou Anna (Joanne Froggatt), Bates (Brendan Coyle) - mimochodem, Anna a Bates, I ship them, I ship them hard - a lady Mary (Michelle Dockery). Téměř okamžitě jsem taky propadla sladkému Matthewovi (Dan Stevens), sira Roberta (Hugh Bonneville) zbožňuji, což ale není nic proti tomu, jak zbožňuji jeho dokonalou matku lady Violet (Maggie Smith) a její zcela jasný názor na Američany a všechno americké.

Zkrátka a dobře, kdybych měla vyjmenovat všechny postavy, které miluji a proč, byli bychom to do zítřka, finále série dokonale mrazivé, hlavně poslední věta, a za Matthewa a Mary mi srdce krvácí, třeba to ještě nějak poslepují. Jdu na druhou řadu!

Series 2
2.01 Episode One - 2.02 Episode Two - 2.3 Episode Three - 2.04 Episode Four - 2.05 Episode Five - 2.06 Episode Six - 2.07 Episode Seven - 2.08 Episode Eight - 2.09 Christmas at Downton Abbey

zdroj: imdb.com
Druhá série začala pochmurně, jak se taky dalo po konci první čekat. Ocenila jsem, že tam nebylo moc scén přímo z války - přece jen, baví mě víc sociální podmínky mimo frontu, kterých tam bylo požehnaně, a hlavně sociální změny, které válka přinesla. Ty jsou tu, i když na jedné rodině, krásně ukázané.

Stále miluji Violet a nesu pochodeň za Mary a Matthewa, i když to s nimi vypadá pěkně bledě - mimochodem, Carlisle (Iain Glen) je mi protivný. Anna a Bates jsou ovšem moji OTP, dělají mi hroznou radost, i když ten konec vypadá bledě i pro ně. To mě přivádí k výborné Marii Doyle Kennedy (Vera Bates), kterou jsem v takové roli neviděla, ale dávala si ji řádně.

Vánoční speciál 2011 (v USA uváděný jako finále druhé série) byl velmi napínavý. Nebudete mi to věřit, ale chvíli jsem měla skutečně prdíky, že chudáka Batese odpraví, ale ulevilo se mi. Není to sice ideál (a doufám, že to tak nenechají), ale je to aspoň něco. Mary a Matthew velké ANO, vyřešilo se to celé nádherně - Downton Abbey je jeden z mála seriálů, které mi jako shipperovi skutečně dělají radost.

Jen teď (zbytečně) uvažuji nad tím, jestli bylo moudré podívat se na to skoro na jednou, teď budu čekat na třetí řadu věky... Ale stálo to za to.