6. února 2012

The Take (2009)

There's no mercy for the weak.


Episode 1 - Episode 2 - Episode 3 - Episode 4

zdroj: imdb.com
IMDb. Všichni víme, že od toho, co jsem Toma Hardyho viděla v Inception a RocknRolla, se mi nějakou záhadou vypaří kalhotky pokaždé, když jen někde zahlédnu jeho jméno, a cokoli dalšího, v čem jsem ho viděla, dvakrát nepomáhalo. Až doteď - až budu mít zase roupy toho nejhrubšího Hardy-ish zrna, vzpomenu si na The Take a jakýkoli rajc mě dokonale přejde. Na rok dopředu.

The Take je jedna z jebrutálnějších a nejsurovějších věcí, co jsem kdy viděla. Cokoli příšerného vás napadne, je to tam - psychopat, vraždy, alkoholismus, fet, kudly v zádech, smrt dětí, znásilnění... Prostě celý balíček přesně těch věcí, nad kterými radši nepřemýšlíte, protože jinak byste od narození nevystrčili nos z domu, nebo to možná zase rychle zabalili na onen svět.

Freddy (Tom Hardy) byl pozitivně nablitózní osoba. Vždycky, když už jsem si myslela, že už nemůže být ohavnější, on šel a udělal něco, z čeho mi byl ještě větší šoufl. Naivně jsem si myslela, že po Heathcliffovi už Toma jako takové zvíře neuvidím, ale tohle bylo hardcore. Ten konec si Freddy zasloužil - tohle a ještě mnohem víc.

Jimmy (Shaun Evans) se sice jevil jako víceméně správný a nezkažený (samozřejmě když odmyslíme, že to byl stejný zločinec, jako Freddy), ale ten konec mi vyvolal husí kůži po celém těle. Nevím, jestli mu žalem přeskočilo, nebo to bylo to prostředí, každopádně z Jimmyho se vyklubal ještě horší druh sociopata, než byl Freddy - ten, na němž to nikdo nepozná.

Obou sester - jak Jackie (Kierston Wareing), tak Maggie (Charlotte Riley) - mi bylo líto, každé z jiného důvodu. Jackie se nakonec osvobodila (ten její výdech, když Freddy dodělal, to byla síla), ale Maggie je pořád v háji a ani to neví. Ozzy (Brian Cox) byl slušný kápo a víceméně dostal, o co si koledoval.

Pro milovníky silných a dobře natočených příběhů je The Take to pravé, ale mind you, je to fakt pro silné povahy. Pokud ale seberete odvahu, budete odměněni skvělým zážitkem, stojí to za to.