1. ledna 2015

Downton Abbey: Series 5

| Series 1 & 2 | Series 3 | Series 4 | Series 5 | Series 6 |
_______


5.01 Episode One - 5.02 Episode Two - 5.3 Episode Three - 5.04 Episode Four - 5.05 Episode Five - 5.06 Episode Six - 5.07 Episode Seven - 5.08 Episode Eight - 5.09 A Moorland Holiday

zdroj: imdb.com
Vlastně ani nevím, proč na ten seriál pořád koukám, když mě nějakou dobu víceméně už jen nudí. Často to ani netvoří uspokojující pozadí, protože ta délka mě rozčiluje, a letošek bohužel nebyl výjimkou. Po vánočním speciálu jsem se rozhodla, že tím svoje sledování ukončím. Myslím, že z toho prostě nic lepšího už nevytřískají.

Celá sezóna měla víceméně tři hlavní linie. První byli Anna (Joanne Froggatt), Bates (Brendan Coyle) a dozvuk jejího znásilnění v minulé sérii, které vyústilo v tu starou zápletku naopak. Anna byla si chvilku poseděla, jen aby ji pak v poněkud uspěchaném twistu ve speciálu všichni tak nějak osvobodili.

Druhá hlavní linie byla Edithina (Laura Carmichael) nemanželská dcera, které se neuměla vzdát a vymýšlela kraviny, jak mít dítě u sebe, až bylo nakonec adoptováno a stejně to úplně všem došlo. Slibovala jsem si od této zápletky hodně, hlavně že Edith trochu půjde do sebe a narostou jí lokty, ale nic z toho se nestalo a Edith zůstala stejně umrčená. Doufám, že si Marigold jako vzor do života vyvolí spíš protivnou, ale badass tetičku Mary (Michelle Dockery), než ukňučenou maminu.

Za třetí bych ráda jmenovala Violet (Maggie Smith) a její styky s vyhnanou ruskou monarchií. Skrýval se za tím super románový příběh, který nebyl vyprávěný romantickýma a vášnivýma očima mladé ženy, ale očima životem poučené matky rodu, což na tom bylo maximálně super. Taky to dalo Violet něco vlastního, ne jen přicmrndávání při řešení věcí ostatních, což je vždycky plus.

Z hlediska anotací se toho dělo samozřejmě víc, ale tak nějak to celkově působilo dojmem, že se nedělo vlastně vůbec nic. Za nejlepší díl bych rozhodně vypíchla vánoční speciál, protože změna prostředí jim prospěla, nakonec jsem se i trochu bavila. Z obsazení musím pochválit Matthewa Goodea (Henry Talbot) - tahle éra mu sluší a jeho postava je velmi zajímavě napsaná. Rozhodně vypadá jako love interest pro Mary nejzajímavěji napsaný (z těch předtím se fakt nedalo vybrat) a líbí se mi z dějového hlediska i fakt, že je napsaný jako blázen do rychlých aut, přičemž autonehoda zabila Maryina manžela, všemi milovaného Matthewa (Dan Stevens).

Když si ale hrábnu do svědomí, ani to mě pořádně už nezajímá, takže je nejvyšší čast se seriálem rozloučit.