17. srpna 2015

Irrational Man (2015)

One day a person has a morass of complicated, unsolvable problems. Then, in the batting of an eye, dark clouds part and you can enjoy a decent life again.

zdroj: imdb.com
IMDb. Občas mám takový zvyk nic si o filmech, na které jdu, nezjišťovat. V tomto případě mi stačila kombinace Woodyho Allena a Joaquina Phoenixe (Abe Lucas). Z nějakého důvodu jsem si myslela, že jdu na komedii, a film měl nehorázně dlouhý rozjezd. Prakticky až do chvíle, kdy Abe sedí s Jill (Emma Stone) v bistru, se víceméně nic nedělo, ale pak se to krásně rozjelo. Celkově bych řekla, že takhle by to vypadalo, kdyby se Match Point fakt povedl.

Joaquin Phoenix byl jako vždycky perfektní, ten Abeův převrat v náladě byl zahraný krásně plynule a všechno jsem mu žrala. Jen mě dost rozptylovala ta jeho vana. Nevím, jestli přibral kvůli roli nebo jen stárne, ale nemohla jsem se přestat dívat. Emma Stone byla taky perfektní, líbí se mi, jak umí používat ty svoje velké oči a ten emoční převrat byl taky super. Parker Posey (Rita) byla jako vyhořelá kantorka dokonalá, tím Španělskem mě zabíjela.

Woody Allen mě upřímně překvapil. Už delší dobu se upínám spíš k těm starším věcem a s tím, že ty novější jsou slabší, ale až na ten slabší rozjezd mu Irrational Man u mě dost rychle napravil reputaci. A přitom šlo o tak jednoduchý koncept, který akorát musel být skvěle zahraný, a který se na konci proměnil v pěkně černou komedii. Prostě ano.