6. února 2016

Tootsie (1982)

I was a better man with you, as a woman, than I ever was with a woman, as a man.

zdroj: imdb.com
IMDb. Ani nevím, jak mě napadlo podívat se na Tootsie, kterou jsem viděla roky zpátky v televizi, a vyklubal se z toho příjemný večer. Překvapilo mě, že to zdaleka nebyla taková komedie, za jakou jsem to měla. Jak odezní léta, kdy je chlap převlečený za ženu vtipný, člověk v tom filmu konečně vidí to drama o zoufalství podané vážně dobrou formou. Nikdy bych nečekala, že to řeknu, ale Tootsie je fakt sofistikovaný film.

Dustin Hoffman (Michael Dorsey) byl fakt skvělý a Dorothy byla dost ucházející ženská, byť v tehdejších módních brýlích vypadala jak vosa na bonbóně. Jessica Lange (Julie) zjevně kdysi nehrála jen zahořklé ženské a šlo jí to. Sandy (Teri Garr) mi bylo trochu líto, ale myslím, že jí to nakonec snad i prospěje. A Bill Murray (Jeff) měl patrně nejlepší roli, která se skládala z toho, že se tvářil nevěřícně, skepticky a trousil suché poznámky. Geena Davis (April) hrála nejhorší roli, prakticky se tam jen promenádovala ve šprndě, tomu říkám udělat díru do světa.

Celkově je Tootsie vlastně taková Michaelova cesta poznání, kdy Michael pochopí, že je vlastně egoistický pitomec (nejen vůči ženám), a nezbude mu než s tím něco udělat. Konec není nijak přeslazený, za to velké plus. Myslím, že bych se rozhodně nebránila se někdy podívat znovu.