14. července 2018

The Handmaid's Tale: Season 2

| Season 1 | Season 2 | Season 3 | Season 4 | Season 5 |
_______

I'm sorry there is so much pain in this story. I'm sorry it's in fragments, like a body caught in crossfire or pulled apart by force. But there's nothing I can do to change it.
I've tried to put some of the good things in as well.


2.01 June - 2.02 Unwomen - 2.03 Baggage - 2.04 Other Women - 2.05 Seeds - 2.06 First Blood - 2.07 After - 2.08 Women's Work - 2.09 Smart Power - 2.10 The Last Ceremony - 2.11 Holly - 2.12 Postpartum - 2.13 The Word

zdroj: imdb.com
První řada The Handmaid's Tale byla skvělá. Ukazovala otřesnou dystopii, kterou ale zároveň prostupoval neklid odboje a naděje, že to možná může vyjít. Druhá řada byla pěkná rána na solar. Naděje, že to může dopadnout dobře, byla pryč, a epizodu od epizody přituhovalo; každý díl byl ještě horší a beznadějnější než ten předchozí. Několikrát jsem byla našponovaná jak šráky, jenom abych byla fakt hodně zklamaná, že to zázrakem nedopadlo dobře, a celá jsem z toho byla nervózní.

Elisabeth Moss (June) podle mě předvádí výkon své kariéry. Ukazuje ženskou sílu, která je v popkultuře málo vidět - ne tu ušlechtilou, sexy napózovanou se strategicky situovanými šrámy, ale sílu surovou a nutnou k přežití; sílu, kde účel světí prostředky; sílu, kterou lze vynaložit jen se zaťatými zuby navzdory panice a hrůze a pak se za ni ještě roky vinit, přestože neexistovala jiná možnost. Je to neskutečně syrový herecký výkon, který podle mě ukazuje, že Elisabeth Moss šla skutečně na dřeň a zaslouží si všechny ceny.

Yvonne Strahovski (Serena Joy) mě příjemně překvapila. Nijak jsem nepochybovala o jejích hereckých kvalitách - Serenu Joy hrála vždycky tak přesvědčivě, že jsem ji bytostně nenáviděla - ale tuhle sezónu fakt dostala prostor se vyjádřit. Její obvyklou prkennost, krutost a zákeřnost vystřídaly pochybnosti o víře, o sobě samé a zoufalá touha, která na konci vyústila v sebeobětování. Ocitla se na místě, na kterém June byla už stokrát a vždycky se musela donutit sebrat odvahu a znovu se postavit, takže se má ještě holčička co učit, ale jsem ráda, že konečně zakusuje, co její režim skutečně pro ženy znamená. Hodně se těším na její vývoj v třetí řadě.

Joseph Fiennes (Waterford) taky předváděl neskutečný výkon. Přiznám se, že jsem dlouho viděla Freda jen jako personifikaci Gileadu, ale ne jako samostatnou postavu. Vnímala jsem ho jako natolik přesvědčeného o správnosti Gileadu, že se jeho chování vlastně ani nemohlo protivit jeho morálce, protože věřil, že je 100% správné. Ale to, co Waterford předvádí v posledních pár epizodách... z institucionalizovaného, ale nijak vyčnívajícího hajzla na zmrda za 0,05 sekund čistého času. Myslím, že tahle řada nemohla nechat nikoho na pochybách, že Waterford přesně ví, co mu Gilead umožňuje, a neštítí se to pořádně podojit. Chvílemi mi z něj bylo tak na blití, že už mi ani Joseph Fiennes nepřipadal atraktivní. A tomu říkám výkon!

Alexis Bledel (Emily) musela čekat na The Handmaid's Tale celou kariéru, protože teprve Emily ukazuje, co ta ženská umí. Člověk by řekl, že už jí udělali dost, ale kreativita scénáristů, když dojde na týrání Emily, nezná meze. Skoro jsem ve finále zavýskla, když se pro ni věc obrátila k lepšímu, nicméně už teď je naprosto jasné, že z toho se Emily nikdy nevzpamatuje. Myslím, že ta záchrana přišla až příliš pozdě. Janine (Madeline Brewer) se po všem tom týrání vydala opačným směrem než Emily a dívat se na to, co zažívá, je jako sledovat někoho, jak kope do štěněte. Hodně mě tuto sezónu překvapila Rita (Amanda Brugel), hustá holka.

Lydia (Ann Dowd) je pravděpodobně ten jediný člen kultu, který to ještě 100% žere a jsem hodně zvědavá, co s ní plánují do další řady, jestli vůbec něco. Nick (Max Minghella) maká jak může, ale nic, co v rámci svých možností může udělat, není dost. Upřímně se o něj bojím - ne protože by mě sám o sobě bavil, ale protože se děsím toho, co bude s June, když o něj přijde. Luke (O. T. Fagbenle) a Moira (Samira Wiley) byli tuhle sezónu upozadění, ale o tak se pro Samiru Wiley našlo pár nádherných scén.

Co mě ale tuhle sezónu totálně uzemnilo byl příběh Eden (Sydney Sweeney) - fakt jsem nečekala, že to nabere takové obrátky, a během Postpartum jsem málem brečela. Líbilo se mi ale, že její smrt nebyla pro nic, že Serena konečně pochopila, na čem se podílí a umožnila, aby finále proběhlo, jak proběhlo. Zaskočila mě Marisa Tomei (Mrs. O'Conner, Unwomen), opravdu jsem ji tam nepoznala, a potěšila Clea DuVall (Sylvia, Unwomen).

Epizody byly všechny hodně silné, ale vypíchla bych June, protože scéna, kdy June pálí atributy Handmaid je nesmírně silná; Unwomen, protože příběh Emily; Seeds, protože Emily vs. Janine; First Blood, protože ten atentát byl neskutečný moment; After, protože super scény s Moirou; Postpartum, viz výše; a The Word, protože byť jsem věděla, jak to dopadne tak deset minut dopředu, příjemně mě překvapili s Emily a stejně jsem doufala, že to tak nebude.

Celkově je The Handmaid's Tale podle mě jedna z nejsilnějších věcí, která momentálně běží, a jsem hodně zvědavá na třetí řadu.