11. února 2019

Hastrman (2018)

Zvíře v člověku - člověk ve zvířeti.

zdroj: cervenykoberec.cz
FDb. Hastrman je jeden z mála případů, kdy je film o dost lepší než knížka. Přesně, jak jsem doufala, zpracovali hlavně tu historickou část románu a vynechali ta ekologická kázání a celkově tu průseroidní moderní část. Příroda a vůbec kulisy byly super, obsazení nepočetné a skvěle vybrané hlavně tam, kde na tom záleželo, a celkově to podle mě tomu zapomenutému českému strašidlu neudělalo ostudu.

Prakticky jediné, k čemu jsem měla výhrady, bylo to znásilnění - zaprvé ho podle mě dost utlumili, tady si Katynka (Simona Zmrzlá) to dostaveníčko rozmyslela až ve chvíli, kdy pochopila, že de Caus (Karel Dobrý) není člověk, zatímco v knize k němu ani nesvolí, de Caus ji nechutně podvede. A za druhé by to fungovalo o dost líp, kdyby se rozkroky obou aktérů nemíjely přibližně o metr. Efekty a kamera byla super, ale důvěryhodně to nepůsobilo.

Výše zmíněný Karel Dobrý byl skvělá volba, úžasně zahrál ten rozpor mezi baronovou lidskou a monstrózní části a díky tomu měl film gradaci i rámec. Stálo to na něm a on se s tím skvěle vypořádal. Plus dodal té postavě tolik potřebný šarm. Simona Zmrzlá byla fajn (a vzhledem k závěru filmu má herečka trefné příjmení), ale Katynka ani tady nebyla víc než rekvizitou, takže těžko docenit. Farář (Jan Kolařík) byl jak víno, jeho konflikty s baronem měly stejně jako v knížce grády a herci měli výbornou chemii.

Jiří Lábus (Francl) byl výborný, David Novotný (Kolář) ve snesitelném množství a Jiří Maryško (Voves) úžasně na přesdržku. Moje nenáviděná moderní část se prakticky scvrkla jen na dvouminutový záběr, což bohatě stačilo - jenom se modlím, aby netočili dvojku.

Prostě dobrý film a skvělá adaptace.