16. února 2019

Spiklenci slasti (1996)

zdroj: csfd.cz
FDb. Nechme to na Švankmajerovi, aby mezi odborné poradce v titulkách zahrnul Sachera-Masocha, de Sadea, Freuda a další. Přiznám se, že jsem od Šílení žádného dalšího Švankmajera neviděla a dost jsem si ho užila. Na to, že ten film neměl žádné dialogy a spoléhal se jenom na vizuál, mě překvapivě dostal.

Fetiše hlavních postav byly nádherně šáhnuté. Komisař (Pavel Nový) měl pravděpodobně nejpochopitelnější úchylku a bylo vlastně docela smutné, že ji neuměl sdílet s partnerkou. Jeho žena hlasatelka (Anna Wetlinská) měla neskutečně úchylnou, fuj. Nesnáším ryby a z toho závěru v televizi se mi fakt zvedal žaludek. Trafikant (Jiří Lábus) měl body za vynalézavost a přímočarost. Z listonošky (Barbora Hrzánová) mě trochu lechtal žaludek.

Pivoňka (Petr Meissel) a Loubalová (Gabriela Wilhelmová) byli překvapivě propojení, vůbec jsem ten konec nečekala, ale konec byl super (byť mě z něho trochu bolel mozek). A ta židle se třemi svícemi se mi bude vracet ve snech, z nějakého důvodu to byl hrozně silný vizuál.

Takže celkově hodně zajímavý film, náročný na pozornost, ale vyplatí se vydržet do konce. A hudba byla skvělá.