30. ledna 2020

The Dark Crystal: Age of Resistance (2019)

"It's hard to recognize the light when you've spent your whole life in the dark."


End. Begin. All the Same. - Nothing Is Simple Anymore - What Was Sundered and Undone - The First Thing I Remember Is Fire - She Knows All the Secrets - By Gelfling Hand... - Time to Make... My Move - Prophets Don't Know Everything - The Crystal Calls - A Single Piece Was Lost

zdroj: imdb.com
IMDb. | Přiznám se, že ohledně Age of Resistance jsem byla hodně skeptická, protože původní film mě nijak zvlášť neuhranul a jelikož je to prequel a tudíž víme, jak to skončí, celé to na mě nepůsobilo moc optimisticky. Musím ale říct, že jsem byla hodně příjemně překvapená.

Příběh držel krásně pohromadě, všechno souviselo se vším, podstatní hráči byli výborně rozvinutí a každý měl svou dějovou trajektorii. Nikam to neuhýbalo, ničím se to nevycpávalo a neproběhly žádné zbytečné smrti jenom na efekt. Hlavní ale bylo technické provedení - loutky měly konečně nějakou mimiku a dabing byl skvěle prožitý, takže na postavy dalo napojit a byly z toho opravdu cítit emoce.

Deet (Nathalie Emmanuel) byla rozhodně mou nejoblíbenější postavou a ten konec mi zlomil srdce. Rian (Taron Egerton) připomínal Jena, ale na rozdíl od něj měl osobnost, takže mě docela bavil. Brea (Anya Taylor-Joy) mi ze začátku lezla na nervy, ale časem jsem si ji zamilovala. To stejné se nedá říct o Seladon (Gugu Mbatha-Raw), která mě rozčilovala celou dobu a nejsem si úplně jistá, nakolik jsem spokojená s tím, jak jí všichni prostě odpustili. Hup (Victor Yerrid) byl moje druhá nejoblíbenější postava a hezky ilustroval, že není nutné mít jako komické pozadí vždycky jenom úplného ňoumu.

Skeksis sice už z podstaty věci nemůžou mít moc mimiky, ale dabing je nádherně prokreslil a upřímně z nich šel většinu času strach. SkekSil (Simon Pegg) byl už v původním filmu největší svině, což Age of Resistance dokonale převzalo, to jeho "mmmm" se mi zařezávalo do čelního laloku. SkekTek (Mark Hamill) byl ještě děsivější než ve filmu a ze skekSo (Jason Isaacs) jsem se trochu ošívala, protože Jason Isaacs má neskutečně sexy hlas a to poslední, co měla ta oživlá mršina vyzařovat, byl sex-appeal.

Aughra (Donna Kimball) byla do příběhu trochu víc zainteresovaná a fakt se mi líbilo, že nebyla jen ten prorok, ale sama měla máslo na hlavě. Z dalšího obsazení potěšili Helena Bonham Carter (Maudra Mayrin), Lena Headey (Maudra Fara), Natalie Dormer (Onica), Mark Strong (Ordon), Bill Hader (urGoh) a Sigourney Weaver (vypravěčka). Celkově musím říct, že hlasové obsazení bylo opravdu silné. (Loutkové určitě taky, ale to úplně neumím docenit.)

Autoři mají očividně naskicovanou druhou řadu, ale já si nejsem úplně jistá, jestli by nebylo lepší nechat to tak, jak to je - série končí docela optimisticky, ale podle filmu víme, že to nakonec dobře nedopadne, takže každá další řada bude končit na horší a horší notě. Upřímně by mě zajímal další osud Deet (kromě toho očividného), ale jinak se možné druhé řady docela bojím.

To ale neznamená, že do ní případně nepůjdu, rozhodně se podívám. (EDIT 09/10/2020: Druhá řada nebude, nechávám to v minisériích.)

"Gelfling have always believed Chamberlain's whispers, yes? This is what I do. I plant stories in ground, watch grow into truth. Keep Gelfling looking over shoulder, and they won't ever see what's right in front of them."