22. června 2020

Capone (2020)

"Dig where it's wet."

zdroj: imdb.com
IMDb. Nebudu lhát a tvrdit, že mě nějak zvlášť zajímají filmy o mafii nebo celá ta glorifikace zločinců a jejich agresivní toxické maskulinity, ale zajímá mě Tom Hardy (Al Capone) a role, které si v této fázi své kariéry vybírá, a podle traileru to vypadalo dokonale šíleně, takže proč ne.

Tom Hardy samozřejmě nezklamal (to snad ani nejde) a hrozně se mi líbí, jak nemá problém zahrát něco, u čeho nemá absolutně žádnou šanci, že to polechtá jeho mužské ego a udělá z něj alfa samce, naopak - přijde mi, že se v těchto rolích přímo rochní. Nejen, že byl "legendární" Al Capone ukázaný jako absolutní troska prolezlá pohlavní nemocí, které se dá snadno předejít ve chvíli, kdy se člověk chová slušně, ale ani jeho minulost nebyla ve filmu nijak glorifikovaná - byl to prostě někdo, kdo si vybíral dělat otřesné věci a karma ho dohnala tak dokonale, že se od něj vlastní rodina po smrti distancovala.

Mae (Linda Cardellini) byla poměrně zajímavá postava - na jednu stranu se člověk musí zamyslet nad tím, nakolik z toho všeho profitovala a neměla problém odkud ty peníze přišly, na stranu druhou manželky mafiánských bossů asi nemohly počítat s rozvodem a klidným životem. Tak jak tak mi přišlo nesmírně smutné, že může čas s manželem trávit až teď, když už z něj nic nemá. Potěšil Kyle MacLachlan (Karlock) v roli úžasného (přizdi)sráče.

Co se týče děje, tak tam to byl jeden z těch filmů, kdy jsem nečekala moc, ale i tak jsem byla trochu zklamaná. V traileru jsem se nejvíc nadchla pro ty halucinace a ty byly super, ale doufala jsem, že se do toho opřou pořádně a bude to fakt trip, což se nestalo.

Kolem a kolem to byl jeden z těch filmů, které bych úplně neoznačila za ztracený čas, ale rozhodně nebudu nikomu tvrdit, že to musí vidět.