19. srpna 2020

Mulholland Dr. (2001)

"What's it open?"

zdroj: imdb.com
IMDb. Mulholland Drive mi tu leželo od chvíle, co jsem (tuším na Tumbleru, kde jinde) objevila Llorando, necítila jsem se na to, dokud aspoň trochu nepochopím, jak funguje Lynch, a pak jsem na to prostě zapomněla. Došlo na to až teď při odbourávání seznamu a nebudu lhát, ani Twin Peaks nepomohlo, abych to pochopila.

Naomi Watts hrála ingénue Betty a o poznání méně nevinnou Diane, přičemž se mi líbila jenom jako ta první, ta druhá mi přišla nonstop v hysterii, což přebilo všechny skutečné emoce. Laura Elena Harring byla skvělá jako Rita, femme fatale s amnézií, a vlastně i jako Camilla, protože ta byla v kontrastu s Ritou absolutní kráva a úplně jsem jí to věřila. Justina Therouxe (Adam Kesher) jsem nepoznala a odpuzoval mě, což ale byl asi účel.

Co se týče děje, tam jsem si musela přečíst vysvětlení a až pak mi to začalo zapadat do sebe. Přišlo mi, že je to ten typ mindfucku, kde je primární člověka zmást a až sekundární předložit fungující příběh a já to mám ráda spíš naopak. Nicméně ve světle té snové tématiky dává tento přístup naprostý smysl a dost pravděpodobně to akorát nebyl film pro mě.

Nevím, jestli mě to úplně nalákalo na dalšího Lynche, ale Llorando je pořád super.