1. října 2020

The Emperor's New Groove (2000)

"From above, the wicked shall receive their just reward."

zdroj: imdb.com
IMDb. Tak jestli jsem u Hercules měla pocit, že jsem nenarazila na žádný poklad, s The Emperor's New Groove jsem vykopala přímo aztécké zlato. Už při pohledu na gify, přes které jsem existenci tohoto filmu objevila, mi bylo jasné, že to bude dobrá kravina, ale tohle zdaleka předčilo moje očekávání. Abych pravdu řekla, trochu mi to humorem připomnělo staré dobré Asterixe, a možná proto se mi to tak líbilo.

Základní myšlenka filmu je jednoduchá - bezohledný císař Kuzco (David Spade) je svou bývalou rádkyní Yzmou (Eartha Kitt) ze msty a touhy po moci proměněn v lamu, díky čemuž je odkázán na pomoc náčelníka Pachy (John Goodman), kterému předtím hrozil vystěhováním, a celá záležitost ho samozřejmě naučí přátelství, upřímnosti a pevnosti charakteru. Ačkoliv nejde o nic nového pod sluncem, příběh je prošpikovaný hláškami, bizarními situacemi a skvěle vygradovaný, takže udrží pozornost až do konce. K pointě se navíc dostane aniž by přehnaně moralizoval, místo toho si vybírá hlavně bavit.

Hlavní důvod, proč to tak funguje, je nejen vztah ústředních postav Kuzca a Pachy, kteří si projdou tou cestou z nepřátel na přátele, kterou prostě miluju, ale hlavně naprosto neskutečná Yzma, která je "scary beyond all reason" a dokonale stylová. (Byť bych se asi obešla bez poloviny těch vtipů na adresu jejího vzhledu a věku, poměrně rychle začaly být předvídatelné a ohrané.) Je to ale její himbo Kronk (Patrick Warburton), kdo mi ukradl srdce: nejen, že je autorem těch nejlepších hlášek, ale je i naprosto dokonale nadabovaný a upřímně si pro mě ukradl každou scénu, ve které se objevil.

Celkově podle mě rozhodně jedna z nejpovedenějších disneyovek a upřímně doufám, že se k ní ještě někdy vrátím.