29. října 2023

Our Flag Means Death: Season 2

| Season 1 | Season 2 |
_______

Piracy is not about glory. It's not about gettin' what you want. It's about belonging to something when the world has told you you're nothin'. It's about finding the family to kill for when yours are long dead. It's about letting go of ego for something larger. The crew.


2.01 Impossible Birds - 2.02 Red Flags - 2.03 The Innkeeper - 2.04 Fun and Games
2.05 The Curse of the Seafaring Life - 2.06 Calypso's Birthday - 2.07 Man on Fire - 2.08 Mermen

zdroj: imdb.com
Druhou řadu Our Flag Means Death jsem pořád odkládala a odkládala, až jsem ji nakonec viděla v době, kdy mi dělalo problém se na věci soustředit, ale protože jsem si ji i tak užila, myslím, že se přece jen povedlo. U první řady jsem měla trochu problém se do toho zabrat a málem jsem to vypnula, ale druhá navazovala na cliffhanger, takže mě hned chytila a až do konce (který naštěstí nebyl cliffhanger) nepustila. A možná mi přišla i o trochu lepší.

Nejvíc jsem samozřejmě byla zvědavá, jak k sobě Stede (Rhys Darby) a Blackbeard (Taika Waititi) znovu najdou cestu, ale přiznám se, že celková atmosféra na palubě Revenge byla mnohem zajímavější. Jsem ráda, že si posádka nenechala Blackbeardův pokus o sebevraždu líbit, a jsem ráda, že následně adresovali i to, proč jsou ochotní mu odpustit. Jakmile ale došlo na navázání „Gentlebeard“ love story, bylo to všechno, co jsem chtěla, a ještě mnohem víc.

Co se týče posádky, absolutní hrdinou řady pro mě byl Izzy (Con O'Neill), který byl v první řadě hlavně lahodně vyšinutý, ale v druhé měl fantastický vývoj jak ve vztahu ke Stedeovi, tak hlavně sám k sobě. Na konci jsem zamáčkla slzičku (a pořád si nemyslím, že to bylo nutné). Dál jsem byla hodně zvědavá na Oluwandea (Samson Kayo) a Jima (Vico Ortiz) a docela mě zklamalo, když se rozešli, ale pak jsem byla ráda, že to bylo bez dramat a že spolu Jim/Archie (Madeleine Sami) a Olu/Zheng Yi Sao vlastně hezky vycházeli.

Poslední rozdělený pár byli Lucius (Nathan Foad) a Black Pete (Matthew Maher), jejichž shledání mě popravdě docela dojalo. Následně mě dojalo ještě víc, že se ukázali jako překvapivě nejfunkčnější pár na palubě Revenge. Jako dalšího musím vypíchnout Buttonse (Ewen Bremner), jehož linka dávala smysl vzhledem k minulé řadě, ale co to sakra bylo? a Swedea (Nat Faxon), protože jeho románek se Spanish Jackie (Leslie Jones) byl nečekaný, ale fantastický.

Frenchieho (Joel Fry), Roache (Samba Schutte) a Wee Johna (Kristian Nairn) zmíním, protože jsou láska, ale jinak popravdě nic moc nedělali. Na to konto ale musím zmínit, že jsem upřímně překvapená, kolika starým postavám zvládli dát aspoň malou zápletku a že žádná z nich nepůsobila odflákle - zvlášť, když nových postav nových rozhodně nebylo málo.

Z těch nových musím hned na začátku vypíchnout už zmíněnou Zheng Yi Sao (Ruibo Qian), kterou jsem milovala od začátku. Ruibo Qian skvěle zahrála tu rovnováhu mezi silnou a nelítostnou pirátkou a zamilovanou ženou. Víc než její románek s Oluem mě ale bavil vývoj jejího vztahu se Stedeem a nakonec i jak se postavila ke ztrátě své flotily. Jako další musím zmínit Anne Bonny (Minnie Driver) a Mary Read (Rachel House), které byly spíš jen epizodní skeč, ale hodně mě bavily, a celá dynamika té Stede/Ed vs. Anne/Mary večeře byla dokonalá.

Jako záporáci této sezóny sloužili Banes (Erroll Shand) a Ned Low (Bronson Pinchot), oba tak nějak vyčichlí - Banes, protože mi trochu připomínal Cutlera Becketta a protože měl poměrně málo času sám se rozvinout, zůstal jako slabá náhražka, a Low, protože sloužil čistě jako bleskový dějový prostředek, aby se Stede stal skutečným pirátem.

Jak jsem zmínila výš, seriál prakticky nekončil cliffhangerem, ale rozhodně končil otevřenými vrátky pro další řadu. Ed a Stede mají něco, co skoro vypadá jako happy end (pokud neskončí jako Anne a Mary) a Revenge je na nové, tentokrát skutečně pirátské misi pod velením Zheng Yi Sao, kam je třetí řada může případně následovat. Jsem zvědavá, jestli bude, ale nebudu plakat, když nebude, protože jsem vlastně dost spokojená s tím, jak to uzavřeli, a někdy je fakt lepší skončit v nejlepším.