18. prosince 2023

The Gilded Age: Season 2

| Season 1 | Season 2 |
_______

Your mother knows what she wants, and perhaps that's the trick of getting it.


2.01 You Don't Even Like Opera - 2.02 Some Sort of Trick - 2.03 Head to Head - 2.04 His Grace the Duke
2.05 Close Enough to Touch - 2.06 Warning Shots - 2.07 Wonders Never Cease - 2.08 In Terms of Winning and Losing

zdroj: imdb.com
The Gilded Age mě minulou sezónu velmi příjemně překvapilo, takže jsem se s chutí pustila do druhé řady a s radostí můžu konstatovat, že byla stejně dobrá jako ta první. Julian Fellowes prostě umí psát dramatické a často i vyhrocené zápletky bez zbytečného patosu, ale i zlehčování, a lidi v jeho příbězích spolu mluví, takže nedochází k dějovým berličkám v podobě zbytečných nedorozumění, a to je docela vzácné.

Nikdy jsem se netajila tím, že mě k seriálu přilákala Christine Baranski (Agnes van Rhijn) a i tentokrát jsem si Agnes nesmírně užila; je konzervativní, ale fér a vždycky u ní nakonec vyhraje srdce. A Christine Baranski to hraje krásně přesvědčivě. Když už jsme u Brooků, tak s Adou (Cynthia Nixon) mě napřed příjemně překvapili a pak docela zklamali, když jí Willa (Robert Sean Leonard) tak rychle vzali, ale linka to byla krásná. Co se týče Marian (Louisa Jacobson), tam věci nabraly docela překvapivý spád a musím říct, že mě tuto řadu zase tolik nebavila.

Russellové měli tuto řadu rovněž napilno, ale spíš než Berthina (Carrie Coon) snaha vládnout New Yorku a Gladysina (Taissa Farmiga) snaha se jí vymanit mě bavili George (Morgan Spector) a jeho vyjednávání s odboji- u čehož mi trochu chyběl dovětek, ale snad v další řadě - a Larry (Harry Richardson) a jeho stavění se na vlastní nohy a smysl pro sociální spravedlnost. Obešla bych se bez té romantické linky - jen tak tak jsem si na ni vzpomněla - ale docela se těším na námluvy Marian, ti dva mi dávají smysl.

Peggy (Denée Benton) mě po minulé řadě zajímala hodně a překvapilo mě, jak rychle s tím byli hotoví. Ten žal byl ale pojatý (a zahraný) moc hezky a líbilo se mi, že se mu nevěnovali jen z hlediska Peggy, ale i jejích rodičů Dorothy (Audra McDonald) a Arthura (John Douglas Thompson) a hlavně jejich vztahu. Příjemně mě překvapili zápletkou se školní radou, už míň příjemně Peggyiným románkem s Fortuneem (Sullivan Jones), byla bych radši, aby zůstalo u toho austenovského toužení a soužení. Ale Peggy se zachovala skvěle, jako obvykle.

Příjemně mě překvapili románkem Bruce (Celia Keenan-Bolger) a Bordena (Douglas Sills) i Watsonovým (Michael Cerveris) příběhem, hlavně tedy jeho rozuzlením. Trotterův (Ben Ahlers) patent byla přesně ta dávka optimismu, kterou jsem potřebovala. Potěšil návrat Turner (Kelley Curran), byť se přiznám, že jsem doufala, že Russellům zavaří víc (a hlavně, že půjde i po Georgeovi, nejen po Berthě). Kdo mě naopak vůbec nebavil, byl jako obvykle Oscar (Blake Ritson) - je to pořád to stejné a když se konečně něco stane jako v předposlední epizodě, hned to resetují.

Jak jsem psala výš, za The Gilded Age jsem fakt ráda, druhou řadu jsem si upřímně užila a těším se na třetí, která už je naštěstí potvrzená.