8. června 2024

Redakce: 2. série

| 1. série | 2. série | 3. série |
_______



2.01 Radioaktivní den - 2.02 Výpověď - 2.03 Boxerský zápas - 2.04 Spisovatel - 2.05 Slavný spolužák - 2.06 Iberský válečník - 2.07 Bývalý manžel - 2.08 Nebezpečná ulice - 2.09 Hovězí spojka - 2.10 Tříděný odpad - 2.11 Obtěžování - 2.12 Hladovkář - 2.13 Nevěra

Už v recenzi na první řadu jsem psala, že jakmile se témata epizod trochu odlehčila, dívá se na Redakci líp, a druhá řada v tom naštěstí pokračovala. Věděla jsem, že Alice (Barbora Kodetová) odejde, ale nepamatovala jsem si, že její náhrada Kateřina (Martina Preissová) si dá tak načas, dorazila až ve čtvrtém díle, přestože v titulkách byla od začátku (dokonce i v epizodě, kde Alice teprve odejde, to byla zvláštní volba). Celkově jsem si z této řady sice pamatovala o dost víc dílů - nebo spíš konkrétních kauz - ale očividně jsem úplně vytěsnila tu fantastickou zápletku se Zdeňkem (Michal Novotný) a Lindou (Irena Máchová), která se táhla jak sopel a vyloženě mě obtěžovala.

Trochu mě mrzí, že celou tu linku s chorobnou žárlivostí neměla spíš Veronika (Zuzana Zlatohlávková) s Luborem (Milan Šteindler), pak by celá zápletka z posledního dílu nepůsobila tak z ničeho nic. Taky jsem si myslela, že jak začnou šlapat do Kláry (Pavla Vitázková) a Kamila (Roman Zach), už to pojede víceméně soustavně, ale není to tak. Podle mě je to trochu škoda v tom smyslu, že to „will they won’t they“ by mělo nnohem větší váhu, ale pořád na to aspoň nejdou přes prdel jako u těch ostatních párů, což je (zvlášť v této řadě) plus.

Radioaktivní den měl kauzu se znásilněnými prostitutkami, kterým Viktor (David Matásek) nemá čas věřit, protože musí dělat scény Alici. Příjemně mě překvapili tím, že Viktor tentokrát výjimečně přiznal, že se choval jako debil (vůči Alici, bohužel ne vůči těm obětem znásilnění), a že v roličce jedné z prostitutek se mihla Lenka Krobotová (a jsem si celkem jistá, že další byla Barbora Hrzánová, ale nikde jsem to nedohledala). Výpověď byla centrovaná na Zdeňka a Viktora, kterým sekundovala Linda na vrcholu své pick-me éry, což pro mě bylo peklo, nicméně pobavilo cameo Juliana Záhorovského. Boxerský zápas měl moc hezkou linku pro Kláru a Kamila (hlavně Kamila) a překvapivě i pro Veroniku a Lubora, byla příjemná změna, že řešili chvíli něco jiného než svůj vztah. (Plus další cameo, tentokrát Šárky Vaňkové, které mi společně s předchozí epizodou připomnělo, že 2004 byl vlastně rok první SuperStar.)

Spisovatel konečně znamenal příchod Kateřiny a okamžité oznámení, že je to Alice 2.0 - hlavně ve vztahu k Viktorovi. Mám ale ráda každou zápletku tria Kamil, Linda a Zdeněk, která se netočí kolem vztahu posledních dvou, takže s tím mi udělali radost, byť teda fakt, že tři pracující dospělí nemají na nájem jak studentíci bylo trochu odrtržené od reality, ale co já vím. Slavný spolužák byla typická Viktorova zápletka, ale líbilo se mi, jak s Lindou narazil, byť ta to okamžitě zase zničila tím, že se chtěla už podruhé v řadě fyzicky měnit, aby se Zdeňkovi líbila; ta holka chudák fakt nemá zápletku, která by se netočila kolem toho trotla. Iberský válečník mě donutil uvědomit si, že se Zdeňkem už chvíli zachází jak s hlavní postavou, a já nedokážu pochopit, čím si to zasloužil, ta postava je otravná, zacyklená, a Michal Novotný žádný extra výkon taky nepředvádí.

Bývalý manžel měl samozřejmě obligátní zápletku, kde se Kateřina musí chovat jako husa, aby ji Viktor mohl zachránit a zároveň setřít, ale taky měl linku s Klárou a Eliščiným otcem, kde se mi Klára hrozně líbila, a Kamil taky potěšil. Nebezpečná ulice byla jedna z těch vzácných epizod, kde mi nevadilo, že má Viktor pravdu, protože Kateřina se chovala fakt idiotsky, plus další hezké Klára/Kamil momenty. Hovězí spojka znamenala nevyhnutelné namlouvání nadřízených pro Viktora (kdyby přeskočil ty ženský a rovnou přeřízl Talicha (Bořivoj Navrátil), udělal by na mě větší dojem) a mou marnou naději, že když Linda odjede, odpočinu si od Zdeňka, ale to jsem zase zapomněla, na co se dívám. Tříděný odpad ukázal, že Zdeněk není schopný vyhovět ani jediné jednoduché žádosti od své partnerky, a ještě to rozmázli na celou epizodu. Kláru a Kamila na skládce jsem si pamatovala a byla jsem extrémně nepříjemně překvapená, že to byl jen takový zlomek epizody ve prospěch debila Zdeňka.

Obtěžování znamenalo nástup stážisty Filipa (Vít Karas), což mě překvapilo, protože jsem myslela, že je až ve třetí řadě. Kromě toho se tam taky objevilo tvrzení, že když má muž potíže s erekcí, nemůže nikoho sexuálně obtěžovat, ze kterého jsem málem spadla pod stůl. Já vím, že seriál je dvacet let starý, ale i tak je to absolutně dementní tvrzení a jímá mě hrůza z lidí, kteří s tím souhlasí. Hladovkář bohužel znamenal návrat Lindy (to tam fakt nepobyla), Zdeňkovu náhlou ztrátu paměti ohledně důvodu jejich rozchodu (kdyby ho zavinila ona, patrně amnézií netrpí), a jediné, co na té epizodě stálo za to, byla Kamilova pajcovaná flaška vína, která se nakonec krásně vrátila k němu. Nevěra na Kateřině a kauze s bonusy krásně ilustrovala bizarní uvažování korporátů, které bohužel stále přetrvává, a na Kamilových bublinkách zase fakt, že když odhlédnou od jeho kariéry vesnického kola, je Kamil mnohem zajímavější. Jinak ale toto finále zcela očividně počítalo s další řadou a nemělo tak hezké uzavření jako finále první řady, což byla škoda.

Celkově mě druhá řada překvapila tím, že byla línější, než jsem si pamatovala - hlavně v postavě Kateřiny (ze které bylo podle mě cítit, jak vlastně nikdy nechtěli pustit a nepustili Alici) a vystavění té manželské krize mezi Luborem a Veronikou - a zajímavě rozházela důležitost postav (bohužel pro mě především ve prospěch Zdeňka). Nemůžu upřímně napsat, že jsem zvědavá an třetí, protože v tuhle chvíli už jsem v její půlce, ale rozhodně můžu říct, že druhá řada do mě lezla snadněji než ta první.