13. února 2010

The Fountain (2006)

It's all done except the last chapter. I want you to help me. Finish it...

zdroj: imdb.com
IMDb. Nejsem si jistá, jestli jsem to pochopila. Myslím, že to bude chtít jednou, a možná víc než jednou, stejně jako Big Fish. Napřed jsem myslela, že to chápu, všechny návaznosti, propojení, metafory, ale ten konec mě ztratil, absolutně.

Je fajn, že Tommy (Hugh Jackman) nakonec věděl, jak to končí, protože já to nevím. Někde jsem se ztratila, nevím kde, a přijdu si hrozně hloupá. Původně jsem myslela, že je to celé jen jedna velká metafora proto, že Tommy pochopil, co mi chtěla Izzi (Rachel Weisz) říct - Tommy pochopil, že smrt je součástí života a nedá se proti ní bojovat, ať udělá cokoliv, a nejlepší je smířit se s ní...

Jenže si tím nejsem tak moc jistá, ten film mě zmátl tak, že si nejsem jistá, jestli jsem to takhle jednoduše měla pochopit... Vážně mě to dostalo stejně, jako Big Fish. Jinak je to ale úplně jiné. Fascinovalo mě, jak se propojovaly dějové linie, kulisy, kostýmy, efekty, zápletka... Jo, fakt se mi to líbilo. A kdybych to byla pochopila, nebo aspoň měla ten pocit, tak by to bylo naprosto dokonalé.

Nemá smysl mluvit o tom, jaká byla Rachel Weisz, protože je vždycky skvělá, a Hugh Jackman filmu taky nedělal ostudu. A rozhodně mě opět oslnil Clint Mansell, jeho hudba byla dokonalá. Nu, zatím si budu myslet, že jsem to pochopila, a pak sem třeba připíšu, jestli jsem došla k něčemu jinému.