15. února 2010

The Scarlet Letter (1995)

Who is to say what is a sin in God's eyes.

zdroj: imdb.com
IMDb. Když film začal, říkala jsem si dobrý prequel. Když byl před polovinou, říkala jsem si dobré zpracování knížky. Když byl kus za polovinou, říkala jsem si, že se Hawthorneovi v hrobě neleží asi pohodlně. Než začaly titulky, chudák Nathaniel už na krchově rotoval.

Aspoň, že měli tolik slušnosti, že napsali, že je to jen na motivy. Ne, vážně... Kdybych v tom neviděla novelu, asi bych si to užila víc, a jako samo o sobě je ten film skvělý. Napínavý, akční, emocionální. Prostě fajn. Ale NENÍ to Šarlatové písmeno.

Demi Moore (Hester Prynne) jsem nikdy neměla ráda. Zalíbil se mi ale její hlas, a kupodivu vystihovala Hester Prynne, jak jsem si ji představovala v knížce. Gary Oldman (Arthur Dimmesdale) je někdo, koho fakt obdivuji pro rozsah, který je schopný zvládnout, a i tady byl super. Nicméně Arthur Dimmesdale tady nebyl ten, který mě pohnul v knížce. O postavě Rogera (Robert Duvall) se zmiňovat nebudu. Poztrácely se mu kolečka.

Celkově bych to shrnula asi jako Vanity Fair. Kdo nečetl předlohu, film si asi užije. Kdo četl předlohu - klid, jen to jen na motivy. A ono to nakonec dopadlo ještě líp, než Vanity Fair. The Scarlet Letter si vynalezlo vlastní příběh a ten zvládlo, což se o Vanity Fair nedá říct ani v jednom bodě.