17. srpna 2010

Inception (2010)

You're waiting for a train, a train that will take you far away. You know where you hope this train will take you, but you can't be sure. But it doesn't matter - because we'll be together.

zdroj: imdb.com
IMDb. Leonardo DiCaprio má problém natočit film, kde by se neráchal ve vodě. Marion Cotillard je dokonalá. A Tom Hardy, o kterém jsem nikdy předtím neslyšela, mě přesvědčil k Wuthering Heights z roku 2009.

Z celého filmu se mi nejvíc líbil podpříběh Cobba (Leonardo DiCaprio) a Mal (Marion Cotillard); jak je nejprve vykreslená jako záporačka, pak se vyjeví, co je opravdu zač, a co všechno ve snech z Cobbova podvědomí je s ní spojeno. Nevěřila jsem, že se to dobere kloudného konce, ale dobralo. A jak se to spojí, je to pro mě nejlepší linie příběhu. (Jsem romantik, zastřelte mě.)

Samotný koncept snů a pohybování se v nich mě občas mátl, pořád si nemyslím, že jsem to pochopila úplně; mrzelo mě, že jediný totem, který byl použit, byl ten Malin/Cobbův, tak trochu vůbec ztratilo smysl, že to Ariadne (Ellen Page) vtloukali do hlavy. To mě přivádí k tomu konci; byl očekávaný, a stejně mě vytočil. Přepálený.

Leonardo DiCaprio byl skvělý, ačkoliv pro mě byla postava Cobba od Teddyho ze Shutter Island nějakým způsobem odlišená teprve koncem, trochu mi splývali. Stejně, jeho postava mě bavila. Marion Cotillard byla nejlepším kouskem toho filmu, nádhera. Tom Hardy (Eames) si zaslouží mou bližší pozornost. ("You mustn't be afraid to dream a little bigger, darling.") Joseph Gordon-Levitt (Arthur) byl miláček filmu a Arthur s Eamesem by si to měli rozdat, js. Ken Watanabe (Saito) mi dal trochu horkou chvilku poznat, odkud ho znám, ale byl super. I se zbytkem obsazení - Cillian Murphy (Robert Fischer), Ellen Page a Michael Caine (Miles) - jsem byla spokojená.

Film jako celkově splnil svůj úkol; chvílemi jsem se nemohla odtrhnout od plátna, zasmála jsem se (při těch honičkách s auty a motorkami, nevím proč, přišlo mi to vtipný, jak to bylo nahuštěný - takhle to vypadá, když moje sestra hraje GTA), pokochala jsem se (Marion!) a těch vyhozených peněz nelituju (BIOkoruna), užila jsem si to. Kolem a kolem dobrý film, výš bych to ale nevyzvedávala.