12. července 2011

The X Files: I Want to Believe (2008)

I think maybe the darkness finds you and me.

zdroj: www.imdb.com
IMDb. Před třemi roky jsem šla do kina, i když jsem až na pár epizod neviděla nic. Říkala jsem si, že bych jednou možná mohla litovat, že jsem z The X Files na plátně neviděla nic. U tužek zapíchaných ve stropu jsem se smála jako jediná z celých deseti lidí v sále. A jsem ráda, že jsem šla.

Asi teď půjdu proti proudu, ale druhý film se mi líbil asi o trošičku víc, než první. Jistě, ten první je (vysoce) mytologická klasika s chodbovou scénou a všechno, ale na dvojce se mi právě líbilo, že mytologická není, je hodně o Mulderovi (David Duchovny) a Scully (Gillian Anderson) a co s nimi bylo dál po té krásné závěrečné scéně v The Truth. Líbila se mi zápletka, řešila všechno, co mám ráda - Mulderovu posedlost, Scullyinu víru, jejich vztah.... Dějově mi přišlo trochu úsměvné, že "all is forgotten" pro Muldera, když byl odsouzen k injekci za vraždu, prostě jen tak odpuštěno, ale kdo ví, co se vlastně všechno dělo v té šestileté mezeře.

Hlavní výhradu mám k tak malému screentime pro Skinnera (Mitch Pileggi). Vyloženě mě ovšem rozčarovalo, že nepadlo ani slovo o Doggettovi (Robert Patrick) nebo Reyes (Annabeth Gish), a původním projektu The X Files. Potřebovala bych nějaké tiskové prohlášení o tom, co se dělo v té mezeře, protože tohle mě zdaleka neuspokojilo ve všech směrech. Podle toho, co vím, se klidně mohla odehrávat další klonová válka.

Pokud se ale soustředím jen na tento film, musím vypíchnout Amandu Peet (jako Whitney - škoda, že musela jít), Billyho Connollyho (pro mě drsný skok od strýčka Montyho k pedofilními ex-knězi) a Calluma Keitha Rennieho. Celkově bych to přirovnala k Sex and the City filmům - moc vám to neřekne, pokud nejste fandové The X Files a nechcete se naposledy rozloučit s jedním z nejdokonalejších televizních párů a jednou z největších love story. A jako rozloučení je to kouzelné (zvlášť ta scéna za titulky). A co se týče třetího filmu... Let's just say I want to believe.